Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A KSH jelenti: Gazdaság és társadalom, 2015/05

Cikk:

Helyi súgó ikon

A havi gyakoriságú kiadvány összefoglalóan elemzi és bemutatja a társadalom és a gazdaság legfrissebb jelenségeit és az év során alakuló tendenciákat (zömmel havi és negyedéves frissítésű adatok alapján). A kiadvány negyedévzáró számai részletesebb ágazatonkénti áttekintést nyújtanak.


 

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb becslése szerint a globális gazdaság teljesítménye – a 2014. évi 3,4%-os emelkedést követően – 2015-ben 3,3%-kal bővül. A növekedés alakulására hatással vannak többek között a geopolitikai konfliktusok, a kőolaj árváltozása, valamint a kínai gazdaság megtorpanása. 2015 I. negyedévében a legnagyobb világgazdasági szereplők közül az Egyesült Államokban 2,9, az Európai Unióban 1,5, Kínában 7,0, Indiában 7,5%-kal nőtt, Japánban ugyanakkor 1,0%-kal csökkent a GDP volumene az egy évvel korábbihoz képest.

A magyar gazdaság teljesítménye 2013-ban növekedési pályára állt, a bővülés 2015 elején is folytatódott. Hazánk bruttó hazai terméke 2015 I. negyedévében 3,5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A felhasználási oldalon elsősorban a háztartások bővülő fogyasztása és a szufficites külkereskedelem volt a gazdasági növekedés forrása. A termelési oldalon az emelkedés húzóereje a feldolgozóipar (ezen belül a járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok) teljesítménye volt. 

 

Ugrás vissza...