Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változatlan formában fogadták el a kórháztövényt

Létrehozva: 2003. június 24.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országgyűlés hétfő este, másodszorra, változatlan formában fogadta el a kórháztörvényt. Az ellenzék a napirend elfogadása után kivonult az ülésről. A Ház elnöke a szavazást követően az ülést bezárta. Az Országgyűlés következő - a nyári szünetet követő - ülését szeptember 8-ra hívta össze.
Az Országgyűlés hétfő esti rendkívüli ülésén másodszor is megszavazta a kórháztörvényt, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra küldött vissza a Háznak. Az ülésen az ellenzéki képviselők nem vettek részt, így a képviselők 192 igen és 2 nem szavazat mellett hoztak határozatot. Az ellenzék által benyújtott 14 módosító javaslatot a képviselők nem szavazták meg, így a törvényt ugyanabban a formában fogadták el, mint június 16-án.
A kormányprogram része
Csehák Judit elmondta: a köztársasági elnökkel való találkozóján ismertette a nemzetközi és a hazai tapasztalatokat is a magántőke jelenlétéről az egészségügyben. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: Mádl Ferenc már ekkor megfogalmazta aggodalmait, amelyek közül többet indokai között is szerepeltetett. A vitatott jogszabály a kormány és a kormánypárti frakciók programjában szerepelt, így Mádl Ferencnek is elmondta: a törvényt változatlan formában fogják megszavazni.
Csehák Judit hozzátette, céljuk megegyezik a köztársasági elnökével. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi jogszabály is a betegellátás jobbítását szolgálja.
Alkotmányt nem sért
Schvarcz Tibor (MSZP) elmondta: az egészségügyi bizottság örömét fejezte ki, hogy a köztársasági elnöknek alkotmányossági aggályai nem voltak, és hogy Mádl Ferenc egy paragrafust sem emelt ki a jogszabályból, csak általánosságban fogalmazott meg ellenvetéseket. Úgy vélte: egyszeri és megismételhetetlen törvénynél, mint a jelenlegi is, nem lehetséges teljes körű hatástanulmányokat végezni.
Törvényi kifogás nem volt
Kunzce Gábor (SZDSZ) kijelentette: mivel Mádl Ferenc az általános megfogalmazásokon kívül egyetlen törvényi helyet sem jelölt meg, nem szakmai, hanem politikai megfontolások alapján küldte vissza a törvényt. Hozzátette: a kifogások a parlament ülésein már elhangzottak, ugyanígy az azokra adott válaszok is. Hangsúlyozta: a befektetők célja az lesz, hogy minél több beteget lássanak el, így egyre jobb szolgáltatást nyújtanak majd.
Említést tett a köztársasági elnök egyik félelméről, mely szerint a gyógyszer- és orvosi műszergyártók jelenlétének árfelhajtó hatása lesz. Kifejtette: a finanszírozási rendszer nem változik, így ettől nem kell tartani.
Marad az egyenlő hozzáférés
Vojnik Mária (MSZP) azt mondta: a törvényjavaslat nem rendíti meg az egyenlő hozzáférés elvét az egészségügyben. Rámutatott: a jogszabályba beépült számos egyéni és bizottsági módosító javaslat, valamint a szakmai szervezetek indítványai is.
Kifogásolta, hogy az ellenzék a szűk határidőre hivatkozott a jogszabály újbóli napirendre tűzésekor, ennek ellenére 14 módosító javaslatot terjesztettek be. Hozzátette: ezek azonban a korábbi, Mikola-féle intézményi törvény visszahozását kísérlik meg.
A Ház elnöke a szavazást követően az ülést bezárta. Az Országgyűlés következő - a nyári szünetet követő - ülését szeptember 8-ra hívta össze.
Ugrás vissza Ugrás vissza...