Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jelnyelvi tolmáccsal sugárzott műsorok az MTV-n

Létrehozva: 2003. szeptember 9.
Módosítás: 2010. március 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Jelnyelvi tolmács segítségével siketek és nagyothallók számára is elérhetővé válik több közszolgálati műsor a Magyar Televízióban. A délben sugárzott regionális híradóknál bevezetett szolgáltatást Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Ragáts Imre, az MTV elnöke mutatta be.
- Mától jelnyelvi tolmács közreműködésével látható az MTV déli Híradóját követő reginális szerkesztőségek műsora - jelentette be közös sajtótájékoztatón Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter és Ragáts Imre , az MTV Rt. elnöke. A választás azért esett a déli híradókra, mert a regionális főszerkesztőség műsorai közül ezek a legmagasabb nézettségűek - derült ki a tájékoztatón.
Az újítás nemcsak a műsor nézettségét, a rangját is emeli majd - mondta el Belénessy Csaba , az MTV regionális és határon túli műsorok főszerkesztőségének vezetője. A tolmács a híradók alatt nagyobb keretben látható, hogy minden mozdulat pontosan kivehetővé váljék.
 
Vasák Iván , a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke a kezdeményezés kapcsán elmondta, bár a fogyatékosokról szóló törvény 1998 óta biztosítja az esélyegyenlőséghez való jogokat, az első gyakorlati lépésekre csak most kerül sor.
 
Feliratozva látható a Híradó és a szombat esti filmek
 
Az Esélyegyenlőségi Hivatal és a Magyar Televízió által kötött szerződés értelmében a televízió Este című műsorát hetente egyszer, a Riporter kerestetik című műsort rendszeresen jeltolmács közreműködésével közvetítik - jelentette be Lévai Katalin tárca nélküli miniszter. Szintén hozzáférhetővé vált az Országgyűlés munkájáról szóló televíziós közvetítés a siketek és nagyothallók részére is: az idei őszi ülésszak során a napirend előtti felszólalásokat, az interpellációkat, az azonnali kérdéseket és válaszokat, valamint a fontosabb vitákat szinkrontolmács fordítja.
 
Ragáts Imre utalta arra, hogy a Híradót tíz éve feliratozva láthatják a nézők a teletext oldalain, pár éve pedig a csatorna által sugárzott filmeket is felirattal mutatják be.
 
Szeptember 11-ére a Parlamentbe várja a kereskedelmi és közszolgálati média képviselőit Kiss Péter kancelláriaminiszter és Lévai Katalin. A megbeszélés során arra keresnek majd lehetőséget, hogy az esélyegyenlőség témaköre - mind a műsorkészítésben, mind annak tartalmában - a lehető leghangsúlyosabban jelenhessen meg - fogalmazott a miniszter.
 
Ingyenes jeltolmács-szolgálat magánszemélyeknek
 
A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kezdetben egy, mára három főállású jelnyelvi tolmács alkalmazásával létrehozta ügyfél- és tolmács szolgálatát, melynek munkáját nem főállásban foglalkoztatott, külsős tolmácsok segítik.
 
Magánszemélyek bármilyen hivatalos vagy foglalkoztatással kapcsolatos ügyben, egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban, egyházi események lebonyolításában, szabadidős és családi események, államigazgatási és igazságszolgáltatási eljárások (rendőrség, bíróság, ügyészség, stb.) és az oktatás különböző területein igényelhetnek jeltolmácsolást.
 
A szövetség térítés ellenében intézmények számára is biztosít jeltolmácsot.
Ugrás vissza Ugrás vissza...