Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén jelentősen nő az ifjúsági turizmus támogatása

Létrehozva: 2004. március 5.
Módosítás: 2004. március 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a tavalyi 183 millióval szemben az idén 357 milliót fordít pályázatok útján az ifjúsági szálláshelyeket működtető vállalkozások, szervezetek és táboroztatók támogatására. Korszerűsítésre pedig a költségvetés turisztikai célerőirányzatainak öt százalékát, több mint 200 millió forintot szánnak.
A majd 3 milliós gyermek- és ifjúsági korosztály részvétele a turizmusban alig több mint 50 százalékos. Ez az arány jelentősen rosszabb az uniós országok 90-95 százalékánál, de a hazai, 80-as évek elejére jellemző kedvező szinttől is messze elmarad. Felmérések szerint az érintett korosztály körében bár az igény jelentős a turizmusra de - leginkább anyagi okok miatt - erre mégis ritkán kerül sor.
Állami szerepvállalás
A fiatal turisták jelentős része nem rendelkezik önálló jövedelemmel, ezért kiemelt fontosságú az állami támogatások és a kedvezmények igénybevételének lehetősége. Ocsovai Tamás, a Gyermek,- Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) gyermek és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy biztosítani kell a megfelelő jogszabályi hátteret, ezért rendezni kell a nonprofit szféra és a vele összemosódó szürkegazdaság ügyeit is.
Ma az országban 121 kifejezetten ifjúsági turisztikai szállás - üdülő, tábor és kollégium - van. Nem a szálláshelyek számát kell növelni, hanem megfelelő EU-s szintre kell javítani a minőségüket, ezért infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, amihez kormányzati támogatás elengedhetetlen, mert a szálláshelyek és táborok fenntartói nem tőkeerősek, az amortizáció viszont gyors. Idén erre a célra a költségvetés turisztikai célelőirányzatának öt százalékát, azaz több mint 200 millió forintot fognak fordítani.
Tavaly összesen 32 ezer külföldi fiatal üdült hazánkban. A GYISM, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) az idén azt szeretné elérni, hogy az üdülési csekkeket az ifjúsági szálláshelyeken és táborokban is be lehessen váltani.
Színvonalasabb programok és szociális támogatás
A legfontosabb az, hogy iránymutató, értékhordozó ifjúsági programok valósuljanak meg a táborokban. Ezért a nyári tematikus táborokat támogató pályázatokon keresztül - a tavalyi 183 millióval szemben - mintegy 375 millió forintot osztanak szét a résztvevők között. Újszerű módon, az összegek megpályáztatásának, minősítésének, kezelésének jogát a régiókban működő Regionális Ifjúsági Tanácsok kapták meg.
Ocsovai Tamás elmondta, hogy támogatni kell azokat is, akik az ifjúsági turizmus rendszeréből szociális helyzetüknél fogva kimaradnak. A száznapos kormányprogram keretében és az Európa-terv bővítése kapcsán összesen 17,5 ezer gyermeket táboroztatott eddig a kormány. Ezt a hagyományt folytatva ez év nyarán újabb 10 ezer fiatal nyaraltatása biztosított.
Nemzetközi turizmus
Javítani kell a fiatalok kiutazási feltételeit, és lehetőség szerint erősíteni a hazai szervezetek befogadó készségét is. Az "Ifjúság 2000-2006" nemzetközi csereprogram keretében 620 millió forintos keret áll a nemzetközi, így a határon túli kapcsolatok fejlesztésére is.
A GYISM az elmúlt évben több turisztikai kiadvány megjelenését segítette, jelenleg pedig már nyomdában van a Mobilitás kiadásában elkészült Vándortáborozási kézikönyv is, amely segítséget nyújthat a táborok előkészítéséhez és lebonyolításához.
Erdei iskola
Az ifjúsági turizmus területén már évek óta elterjedt jelenség az erdei iskolák mozgalma. A tanítás ideje alatt szervezett tanulmányi kirándulás jelentősen segíti a szálláshelyek kihasználását a holt szezonban, ezért a kormány az idén is több száz milliós támogatást tervez az erdei iskolai programban résztvevők támogatására.
Ugrás vissza Ugrás vissza...