Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ombudsmani vizsgálat indul a sugárterápiák kapcsán

Létrehozva: 2004. április 24.
Módosítás: 2004. április 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Lenkovics Barnabás a sugárterápiás ellátás helyzetének kivizsgálására kérte az egészségügyi minisztert, mivel felmerült, hogy néhány kórházban nem használják ki a berendezéseket, bár szükség lenne rá. Kökény Mihály szerint megfelelően működnek a terápiás központok.

A sugárkezelések száma 1998 és 2003 között több mint a két és félszeresére nőtt, ezért büszkén vállalom az állampolgári jogok biztosa előtt a beszámolót - mondta az MTI-nek az egészségügyi miniszter szombaton Gyulán annak kapcsán, hogy Lenkovics Barnabás a sugárterápiás ellátás helyzetének kivizsgálására kérte fel őt.

Lenkovics Barnabás pénteken levelet juttatott el az egészségügyi miniszterhez, amelyben a sugárterápiás ellátás helyzetének kivizsgálására és a szükséges intézkedések megtételére kérte a tárca vezetőjét. Korábbi hírek szerint ugyanis minden második daganatos betegnek szüksége lenne sugárkezelésre, ám az így kezeltek száma tavaly a 18 ezret sem érte le, holott évente 56 ezer új rákos megbetegedést regisztrálnak.

Alkotmányos alapjog

Az ombudsman a vizsgálatot egy újságcikk nyomán kezdeményezte, amely szerint egy megyei kórházban sok esetben napokig vagy akár hetekig nem működik a sugárterápiás berendezés, és így a kieső időben nem érhető el az adott egészségügyi szolgáltatás. - Minden állampolgárnak alkotmányos alapjoga a folyamatos hozzáférés lehetősége a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz - mondta Lenkovics Barnabás, hozzátéve, hogy ebben az esetben nemcsak az egészséghez való jogról, hanem az életre közvetlenül veszélyesnek tekintett betegségekről van szó. A miniszternek 30 napon belül kell tájékoztatnia őt a vizsgálat eredményéről és a megtett intézkedésekről.

Kökény Mihály miniszter még nem kapta meg az ombudsman levelét, de a sugárterápia kapcsán elmondta, az ország tizenkét sugárterápiás központjában az elmúlt években többmilliárd forintos beruházások zajlottak le, közöttük a szombaton átadott gyulaiban is, amelyik több mint 650 millió forintba került.

A sugárterápia fejlesztése mellett a megelőzés és a szűrések is fontosak

- A sugárterápiás központok további fejlesztéseiről a tárcának kész tervei vannak, amelyeket az anyagi lehetőségek függvényében fogunk megvalósítani - mondta. A daganatos betegségek elleni küzdelmet a miniszter szerint ugyanakkor nem helyes leszűkíteni csak a sugárterápiára. Legalább ilyen fontos a népegészségügyi programban szereplő megelőző munka, valamint a legkülönbözőbb rákkeltő tényezők kiküszöbölése a munka- és a természetes környezetből. A miniszter kiemelt feladatnak nevezte például, hogy a már megindult emlő- és méhnyakrákszűrő programokon minél többen vegyenek részt.

Napjainkra az érintett korosztályból a hölgyek több mint hatvan százaléka már részt vett az emlőszűréseken, pedig 2002-ben még ennek a korcsoportnak csak a 42 százaléka jelent meg a vizsgálatokon - mondta Kökény Mihály.

Ugrás vissza Ugrás vissza...