Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A héten elkezdődik a parlagfű virágzása

Létrehozva: 2004. július 22.
Módosítás: 2004. július 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az ország felében már megtalálható a levegőben a parlagfű pollenje, a valódi allergiás időszak azonban csak az elkövetkező napokban kezdődik el. A parlagfű irtására alakult tárcaközi bizottság idén 700 millió forintot használhat fel a pollenek elleni védekezésre.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint egyelőre az ország felében és csak nagyon kis mennyiségben találtak parlagfű pollent, a meleg beköszöntével azonban a héten elkezdődhet az allergiát okozó növény virágzása. A parlagfű irtását a virágzás elindulása - vagyis a pollenek kiszabadulása - után is végzik, várhatóan augusztus közepéig. A virágzás várhatóan júliustól októberig tart, ezalatt az időszak alatt fokozatosan növekszik a levegő pollenterhelése.

Közmunkaprogram keretében irtanak

Eke István , a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium főosztályvezetője, a "Parlagfűmentes Magyarországért" tárcaközi bizottság elnöke elmondta, idén 700 millió forint központi forrás jutott a védekezésre és a felvilágosító munkára. Ebből az összegből finanszírozták a munkaügyi minisztérium parlagfű-mentesítési közmunkapályázatát. A 223 millió forintból - melyhez a munkaügyi minisztérium további 7 millió forintot adott - 27 kistérségben, 274 településen kezdődhetett el a munka.

A munkaügyi minisztérium további 100 millió forintot biztosít arra, hogy a kijelölt területeket utólag ellenőrizzék, és a még megtalálható töveket is eltávolítsák.

Kommunikációs kampány

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 54 millió forintot kapott az aerobiológiai hálózat felújítására és bővítésére, és 54 millió forint jutott a parlagfű megismertetését célzó kommunikációs kampányra .

További hatmillió forintot szántak szóróanyagok elkészítésére, így a tarlók kezeléséről szóló ismertetőt a gyomosodás időszakában 100 ezer példányban kapják meg a gazdálkodók.

Jelentős bírságra számíthatnak a hanyag tulajdonosok

A tárcaközi bizottság javaslatára 340 millió forinttal létrejött az az alap, amelyből a kényszerintézkedések költségét előlegezhetik meg az önkormányzatok, illetve az illetékes növényvédelmi hatóság. A parlagfű kiirtása minden esetben a telek- vagy föld tulajdonosáé. Az elmulasztott irtást a hatóság ebből az alapból elvégezteti, ebben az esetben azonban nemcsak az intézkedés költségét kell kifizetnie a tulajdonosnak, hanem további, 20 ezer forinttól 2 millióig terjedő bírságra is számítania kell.

Több ezer hektáron végeztek hatósági gyomirtást

A jogszabály szerint a virágzás időszaka előtt kell elvégezni a gyomirtást, ezért a bírságokat még ezután fogják kiszabni. A megyei növény- és talajvédelmi szolgálatok ugyanakkor július 18-ig 3 886 esetben küldtek ki személyre szóló értesítést, felszólítást a gyommentesítésre, 458 esetben pedig közszemlére tettek ilyen felszólítást.

1 987 esetben végeztek helyszíni szemlét a hatóság munkatársai, 1 854 esetben hoztak védekezésre kötelező határozatot, összesen 3 395 hektárnyi területet érintve. Hatósági intézkedésre 7 887 hektáron végeztek gyomirtást, és eddig 26 esetben szabtak ki növényvédelmi bírságot, melynek teljes összege 310 ezer forint volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...