Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A férfiak egészségéről szól idén a rákellenes világnap

Létrehozva: 2005. február 4.
Módosítás: 2005. február 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kizárólag férfiakat érintő daganatos betegségeknek évente mintegy tízezer férfi esik áldozatul Magyarországon. Az idei rákellenes világnapon ezért a férfiak egészségére hívják fel a figyelmet a daganatokkal foglalkozó szakemberek.

Évente közel tízezer férfi esik áldozatul a kizárólag férfiakat érintő daganatos betegségeknek. A rákbetegségekkel foglalkozó szakorvosok arra figyelmeztetnek, léteznek ugyan hajlamosító tényezők, a daganatok kialakulásában mégis jelentős szerepe van az életmódnak. Az évente bekövetkező mintegy 5800 tüdő-, 1200 gyomor- és 1300 prosztatarák okozta halálozás legnagyobb része így egészségtudatos magatartással, időben felismerve vagy megfelelő kezeléssel megakadályozható lenne.

A hagyományosan február 4-én tartott rákellenes világnapon ezért a férfiak egészségére hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga.

A tapasztalatok szerint a férfiak számára nemcsak a munkahelyi ártalmak jelentenek nagyobb kockázatot, hanem a dohányzási és alkoholfogyasztási szokások, az ezt elősegítő depresszió és az is, hogy a férfiak ritkábban és nehezebben kérnek segítséget.

A világon nálunk a legtöbb a férfiak tüdőrák okozta megbetegedése

A férfiakat leggyakrabban súlytó rákbetegség a tüdőrák, melyben évente 5800 férfi betegszik meg. Az egyébként megelőzhető betegségekért 85-87 százalékban a dohányzás tehető felelőssé, de fontos kockázati tényezőt jelentenek a különböző kémiai szennyező anyagok. Azoknál, akik valamilyen vegyipari vagy más egészségre ártalmas anyagokat felhasználó gyárban megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgoztak, kiugróan magas volt az előfordulása. Nemzetközi statisztikák szerint Magyarország világelső a férfiak tüdőrák okozta halálozásának arányában.

Tompa Anna , az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgató főorvosa szerint rontja a helyzetet, hogy míg Amerikában sikerült stabilizálni a megbetegedések számát, addig Magyarországon nem lassul a növekedés, és egyre fiatalabb korban észlelik a tüdődaganatokat.

Jövőre országossá bővül a vastagbélszűrés

A férfiak körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a vastagbélrák. Annak ellenére, hogy a rák ezen típusa a legjobban szűrhető tumoros betegség, évente mintegy 7600 új esetet diagnosztizálnak Magyarországon, és körülbelül ötezren halnak bele. A Nemzeti Népegészségügyi Program keretében már tavaly elindult a vastagbélrákszűrés modellprogramja, melynek keretében 2005 végéig 180 ezer veszélyeztetett férfit hívnak be szűrővizsgálatra.

A modellprogram lezárultával, 2006 januárjától országossá bővül a szűrőprogram, azaz valamennyi veszélyeztetett - ötven év feletti - férfi részt vehet ingyenes szűrővizsgálaton - jelentette be Kovács Attila , az ÁNTSZ országos helyettes tiszti főorvosa.

A táplálkozási rendellenességek, az elhízás és a fizikai aktivitás hiánya vezet a legtöbbször a férfiak körében a harmadik leggyakoribb betegség, a prosztatarák kialakulásához. Horti József , az Országos Onkológiai Intézet főorvosa elmondta, a prosztatarák az idősebb férfiak betegsége, ötven év alatt ritkán fordul elő..

Ugrás vissza Ugrás vissza...