Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:A betegség kódja is rákerülhet a receptekre

Létrehozva: 2005. április 20.
Módosítás: 2005. április 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az egészségügyi ellátások és a gyógyszerek finanszírozásával, valamint az adatvédelemmel kapcsolatban érkezett a legtöbb kérdés Kiss Józsefhez. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója szerdán tartott internetes fogadóórát a Magyarország.hu-n.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Kiss József, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár március elsejével kinevezett főigazgatója válaszolt olvasóink kérdéseire szerdán. A legtöbben egyes egészségügyi ellátások finanszírozásáról érdeklődtek, de érkezett kérdés az új európai egészségkártyával és a táppénzzel kapcsolatban is.
Szakmai protokollokra lenne szükség
A fogadóórán kiderült, az egészségügyi ellátórendszer minőségének ellenőrzése három szinten folyik: az engedélyezésért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a megfelelő finanszírozásért az OEP és a Megyei Egészségpénztárak, a jogszabály szerinti működésért és az adatvédelemért pedig az adott intézmény működtetője felel. Az összehangolt működéshez Kiss József szerint konszenzussal elfogadott szakmai protokollokra lenne szükség, ami még sok területen hiányzik.
Alacsony működési költségek
A mintegy 1500 milliárdos kifizetést teljesítő E-alap működtetéséért felelős OEP működési költsége - a megyei intézményekkel és az Országos Orvosszakértői Intézettel együtt - 21 milliárd forint. - Én ezt az összeget nem tartom magasnak, nemzetközi összehasonlításban is példa nélküli, hogy másfél százalékos működési költséghányadból működjön társadalombiztosítási szervezet - fogalmazott Kiss József.
A betegség kódja is rákerülhet a receptekre
A főigazgató szerint szükség lenne arra, hogy a háziorvosnak a gyógyászati segédeszközökön kívül más készítmények rendelése esetén is fel kelljen írnia a kiadott receptre a betegség BNO kódját. Egyes gyógyszerek támogatási mértéke és felírhatósága ugyanis eltér attól függően, hogy milyen diagnózis esetén alkalmazzák. - Az adatvédelmi aggályokat kicsit eltúlzottnak tartom, valaki cukorbetegsége nem abból derül ki, hogy rajta van-e a cukorbetegségre utaló BNO kód a vényen, hanem abból, hogy azon inzulint rendeltek - tette hozzá.
Csak bizonyítottan hatékony készítmények finanszírozhatóak
Az egészségbiztosító csak hosszadalmas eljárás útján elfogadott, tudományos módszerekkel igazolt, hatékony gyógyszerek árát támogatja. A rákos megbetegedések kezelésére feltalált gyógyszerek is csak ebben az esetben kerülhetnek be a finanszírozási rendszerbe. Nehézséget okoz, hogy a közvélemény más, nem feltétlenül megbízható forrásokból tájékozódik.
Adatvédelmi kérdések
Az egészségbiztosító jogszabály szerint jogosult adatgyűjtésre is. Erre Kiss József szerint többek között azért van szükség, mert a finanszírozási döntésekhez - például ahhoz, hogy mely gyógyszereket milyen mértékben támogassa az OEP - forgalmi adatokra van szükség.
Nem érkeznek azonban név szerinti adatok, a patikák csak taj-szám alapján juttatják el a támogatással vásárolt gyógyszerek listáját az OEP-hez. A taj-szám és a tulajdonos csak abban az esetben azonosítható, ha arra az adott személy írásban felhatalmazást ad orvosának.
A háziorvosok jelenleg csak az általuk felírt és társadalombiztosítási támogatással kiváltott gyógyszerek listáját kapják meg. Kiss József szerint azonban a gyakorlatban szükség lenne arra, hogy az orvos pontos információkkal rendelkezzen a beteg gyógyszerfogyasztásáról vagy más helyen kapott kezeléseiről.
- Furcsa az a helyzet, hogy egy orvosnak szakmai és büntetőjogi, valamint kártérítési felelősséggel el kell látnia egy nála megjelent személyt, miközben ennek a személynek jogában áll eme orvos elől "eltitkolni" az egészségügyi ellátásával kapcsolatos, egyébként érdemi adatokat - hangzott el.
Nem az OEP dönt a támogatásokról
Konkrét gyógyszerre vonatkozó kérdésekre a főigazgató nem adott választ. Kiderült ugyanakkor, hogy a gyógyszerek támogatásáról - illetve annak mértékéről - nem kizárólagosan az egészségbiztosító dönt. A gyártónak kell kérvényeznie a gyógyszer alkalmazásainak elfogadását az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél, és szintén a gyártó kérelmére dönt az OEP arról, hogy az adott vényköteles készítmény részesüljön-e társadalombiztosítási támogatásban.
Egyéni vállalkozók táppénze
Amennyiben egyéni vállalkozóként az adózó nem számol el jövedelmet, és ezáltal nem fizeti az ötszázalékos baleseti járulékot, nem jogosult táppénzre - derült ki egy egyedi esetre adott válaszból.
Kiss József szerint ennek oka, hogy a táppénz eredetileg a "betegség miatt kieső jövedelem kompenzálását szolgáló egészségbiztosítási ellátás", így amennyiben nem volt jövedelem a vállalkozásból, a betegség miatt nem is lehetett jövedelemkiesés.
Chipkártya helyett nemzetközi egészségügyi adatbázis
Nem aktív elektronikus kártya lesz az ősszel megjelenő uniós egészségkártya. A plasztiklap a jelenleg használt e111-es nyomtatványt helyettesíti majd. Kiss József megalapozottnak tartja azt a felvetést, hogy fonák helyzetet teremt, ha a magyar állampolgárnak külföldön igazolnia kell, hogy ellátásra jogosult, itthon pedig nem.
- Bízom benne, hogy elkezdődik Magyarországon is a jogosultsági rendszer újragondolása, a magyar jogosultságot igazoló igazolvány kiadása - mondta. 2008-ra befejeződhet a harmonizációs folyamat ,és ekkor a kétféle információ ugyanannak a kártyának a két oldalán jelenhet meg. Kiss József szerint feltehetően nem lesz arra szükség, hogy a kártya elektronikus formában tartalmazza a tulajdonos legfontosabb egészségügyi adatait, mivel egy kód segítségével a kártya használója számára szükség esetén láthatóvá válhatnak ezen életmentő adatok.
Ugrás vissza Ugrás vissza...