Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Blix nem talált tömegpusztító fegyvereket Irakban

Cikk:

Nincs nyoma tömegpusztító fegyvereknek Irakban, de nem vizsgáltunk mindent, és nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy mégis vannak - állítja Hans Blix. Az eredmény kapcsán az USA korábban a NATO szétesésére figyelmeztetett.
Nem találtak Irakban tömegpusztító fegyvereket - jelentette Hans Blix. Az ENSZ fegyverzetvizsgáló főellenőre ma a szervezet Biztonsági Tanácsának. megemlítette, hogy az Al Samoud 2 elnevezésű iraki rakéta hatótávolsága meghaladja a "gyári"150 kilométeres értéket. Találtak azonban kisszámú, üres vegyianyag-lövedéket, melyet előzőleg be kellett volna jelenteni és elpusztítani - olvasható a New York Times internetes kiadványában.
Hozzátette azonban, hogy nem kerestek minden betiltott fegyverfajtát. "Ez persze nem jelenti azt, hogy léteznek, de a lehetőséget nem lehet kizárni" - fogalmazott Blix.
Az igencsak óvatos választ adó Blixnek és kollégáinak szabad bejárása volt bárhova, legyen az üzem, tiltott terület vagy magánlakás. Saját szavai szerint nem látta bizonyítottnak azt, hogy bárhol is számítottak volna a vizsgálatra, s letagadtak volna valamit.
Szaddám rendelete
Szaddám Huszein pénteken kiadott rendeletében megtiltotta a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek gyártását és importját. Az elnöki rendelet szerint minden minisztériumnak kötelessége végrehajtatni azt.
Az ENSZ már régóta követeli Bagdadtól, hogy törvényben tiltsa meg a tömegpusztító fegyverek gyártását és importját. Hans Blixnek, az ENSZ-fegyverzetellenőrök vezetőjének sikerült ígéretet kicsikarnia a bagdadi vezetőktől egy ilyen törvény elfogadására.
Reakciók
Brit kormánykörökben az első jelentések szerint csalódást keltett Blix pénteken beterjesztett új jelentése, amelytől London azt várta, hogy meggyőzi a még kétkedőket az Irakkal szembeni fellépés szükségességéről.
* * *
Támogatók és ellenzők
Albánia: Felajánlották teljes és feltétel nélküli támogatásukat.
Ausztrália: 2000 katonát küldtek a Perzsa-öbölbe a parlament jóváhagyása nélkül.
Bulgária: Amerikai repülőgépek használhatják az ország légterét, és 250 nukleáris, vegyi és biológiai támadások esetére kiképzett katonáját.
Csehország: Tömegpusztító fegyverek találása esetén bekapcsolódna a háborúba. Prága engedélyezte légtere és repülőterei használatát, valamint a katonai egységek áthaladását.
Grúzia: Kész katonai segítséget is nyújtani.
Hollandia: "Elvileg" támogatja az Egyesült Államokat egy esetleges iraki háborúban.
Izrael: Támogatja Washington terveit Irak lefegyverzésére. Ha támadás éri, nyomban visszaüt.
Japán: Szükségesnek tartana egy újabb BT-határozatot. Korábbi vélemény szerint: ha Amerika támad, Tokió kész támogatást nyújtani neki, függetlenül az ENSZ véleményétől.
Kanada: A BT előzetes jóváhagyása esetén támogatja a háborút.
Katar: A támadás parancsnoki központja itt lesz.
Kuvait: Felajánlotta együttműködését.
Lengyelország: Kész újabb ENSZ-mandátum nélkül is támogatni az Irak elleni amerikai katonai fellépést.
Lettország: Kész újabb ENSZ-mandátum nélkül is támogatni az Irak elleni amerikai katonai fellépést.
Magyarország: Irakiak kiképzése a taszári bázison.
Nagy-Britannia: Az ENSZ BT újabb határozata nélkül is együttműködik Washingtonnal.
Olaszország: Támogatja Washingtont, felajánlotta támaszpontjait és légterét az iraki hadművelethez.
Románia: Jóváhagyták az ország légterének és megfelelő infrastruktúrájának felhasználását egy Irak elleni esetleges fegyveres akció céljaira. Szükség esetén katonai alakulatot kész küldeni a térségbe.
Spanyolország: Engedélyezte katonai támaszpontjainak a használatát.
Szaúd-Arábia: ENSZ-felhatalmazás esetén az amerikaiak rendelkezésére bocsátja támaszpontjait.
Szlovákia: A parlament elfogadta, hogy szükség esetén humanitárius mentőakcióban vesznek részt, s az ENSZ BT felhatalmazás értelmében harci cselekedetekbe is bevonható.
Törökország: Felvonultatja csapatait az iraki határ mentén, de nem kíván harcokba bocsátkozni háború esetén.
Ukrajna: Kész részt venni az esetleges iraki háborúban.
Forrás: MTI
Ugrás vissza Ugrás vissza...