Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Szombatig érvényesek a 2009-as e-matricák

Cikk:

Szombaton éjfélkor lejár a 2008-as éves e-matricák érvényességi ideje. Az új matricákat interneten vagy mobiltelefonon is be lehet szerezni, áruk idén nem emelkedik - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

A 2008-ban vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje szombaton éjfélkor jár le - figyelmeztet az Állami Autópálya Kezelő Zrt. csütörtöki közleményében. Az idei évre szóló úthasználati jogosultságot a tavalyival azonos áron lehet beszerezni. A D1-es kategória 37 200 forintba, a D2-es 106 500 forintba, a D3-as 159 000 forintba, míg a D4-es 198 000 forintba kerül.

A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat igénybevételéhez szükséges éves e-matricák érvényességi ideje - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a tárgyévet követő január 31-ig tart. A 2008-ban vásárolt éves jogosultságok tehát 2009. január 31-éig, azaz szombat éjfélig érvényesek. Az érvényességi időszakot azért terjesztették ki január 31-ig, hogy az úthasználóknak elég idejük legyen az új e-matricák megvásárlására.

Az éves úthasználati jogosultságot már az Állami Autópálya Kezelő Zrt. virtuális matricaértékesítő rendszerét használó új viszonteladó partnereken keresztül is be lehet szerezni az interneten vagy mobiltelefon segítségével.Részletes információk az ÁAK honlapján találhatók.

Tizenkét százalékkal több matrica fogyott tavaly

Az úthasználók 2008-ban összesen mintegy 234 000 darab éves autópálya-matricát vásároltak a társaság ügyfélszolgálatain és a viszonteladói hálózat értékesítési pontjain, ami 12 százalékos emelkedés 2007-hez képest. Az előző évekhez hasonlóan a személyautók D1-es kategóriájában fogyott a legtöbb éves úthasználati jogosultság, ami hozzávetőleg 208 000 darabot jelent.

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése az új e-matricás rendszerben továbbra is a megszokott módon, rendszám alapján történik. A díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan ellenőrizni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...