Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Koalíciós egyeztetés az adócsökkentésről

Létrehozva: 2003. július 18.
Módosítás: 2010. március 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

További egyeztetések várhatóak a kormány koalíciós felei között a jövő évi adóterhek csökkenésével kapcsolatban. Az SZDSZ elkötelezett a csökkentés mellett, a miniszterelnök szerint az adócsökkentés akkor hajtható végre, ha megtalálják az ahhoz szükséges 130 milliárd forintot a jövő évi költségvetésben.
László Csaba pénzügyminiszter a szerdai kormányülést követően jelentette be, hogy a korábbiaktól eltérően jövőre nem csökkennek a személyi jövedelemadó kulcsai. A miniszter úgy nyilatkozott, ha az adótörvények őszi elfogadásáig sikerül újabb milliárdokat lefaragni a 2004-es költségvetés kiadásaiból, akkor mégis elképzelhető az elvonások mérséklése.
 
A bejelentésre reagálva Kuncze Gábor közölte, nem tekinti véglegesnek a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos pénzügyminiszteri bejelentést. Az SZDSZ elnöke pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, pártja továbbra is elkötelezett a személyi jövedelemadó kulcsainak, valamint az adóterhek csökkentése mellett, ezért további egyeztetéseket kezdeményez koalíciós partnerével.
 
A szabaddemokrata elnök szerint az adócsökkentésre szükség van a gazdaság versenyképességének megőrzése érdekében. - A tapasztalatok szerint a jövedelmek mindenképpen jobb helyen vannak a magánszemélyeknél és a társaságoknál, ezért a kormány feladata, hogy csak a gazdaság olyan területein gyakorolja újraelosztó szerepét, amelyeken erre valóban szükség van - indokolta álláspontját a politikus.
 
Az adócsökkentés továbbra is szerepel a kormány programjában
 
Medgyessy Péter kormányfő csütörtökön a témával kapcsolatban elmondta, az adócsökkentést kormányprogramjukban négy évre vállalták, annak elhalasztása tehát nem végleges, nyitott mindenféle javaslatra. "Ha az SZDSZ-nek van olyan terve, amellyel a 130-150 milliárd forintos tételt máshonnan is elő lehet teremteni, akkor az adócsökkentés megvalósítható a korábbi tervek szerint" - fogalmazott a miniszterelnök.
 
Csillag István gazdasági miniszter csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy a teher- és adócsökkentés továbbra is szerepel a kormány programjában. "A kormány a részletekről még nem döntött, a jövő évi költségvetésnek csak a keretét fogadta el. Az irányelvekből még nem következik, hogy teljes egészében el kell vetni az adócsökkentési elképzeléseket" - mondta a miniszter.
 
Kuncze Gábor pénteki sajtótájékoztatóján vitának nevezte az adókulcsok körül kialakult nézeteltéréseket. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mit tesz az SZDSZ, amennyiben a kormány mégis elhalasztja a jövőre tervezett adócsökkentést.
 
- Mindkét párt abban érdekelt, hogy ne alakuljon ki koalíciós feszültség, ezért az MSZP kész minden ésszerű javaslatot megfontolni, s a megoldás érdekében az SZDSZ-szel tárgyalásokat folytatni az adók kérdésében - nyilatkozta pénteken Kovács László, a szocialista párt elnöke. Hozzátette, a feszültség annál inkább is indokolatlan, mert a választási ígéretek nem 2004-ig, hanem 2006-ig szólnak, így a 2005-ös és a 2006-os költségvetés tárgyalásánál vissza lehet térni ezekre a kérdésekre.
Ugrás vissza Ugrás vissza...