Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Február 16-ig kell leadni az eva szerinti adóbevallásokat

Létrehozva: 2004. január 11.
Módosítás: 2004. február 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az adóhivatal nyilvántartása alapján több, mint 85 ezren adóznak az eva szabályai szerint 2004-ben. A számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóknak február 16-ig kell elkészíteniük a tavalyi évről szóló bevallást.
Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóknak február 16-ig kell elkészíteniük a 2003. évről szóló bevallást, és befizetni a tavalyi év után még be nem fizetett adót. A számviteli törvény hatálya alá tartozó kft.-knek nem február 16. a bevallás és a fizetés határideje, hanem május vége.
A hatályos törvény alapján a negyedéveket követő hónap 12. napjáig kellett tavaly a háromhavi bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni. Bevallást azonban csak egyszer, a következő év, 2004. február 15-éig kell beadni, mivel azonban az idén ez a nap vasárnapra esik, ezért a határidő kitolódik február 16-ra. Ugyaneddig a napig kell a még hátralévő adót 2003 után befizetni, így az előző negyedév után nem január 12., hanem február 16. a befizetési határidő. Az evát az adóhivatal 10032000-01076033 számú számlájára kell átutalni.
A negyedéves befizetésekhez hasonlóan a negyedév vége előtt 30 nappal kitöltött számlák után nem most kell evát fizetni abban az esetben, ha a bevétel még nem érkezett meg. Ugyanez vonatkozik a tavalyi december végi teljesítésű, az idén kitöltött számlákra is. Ezek után a számlák után áprilisban kell majd adót fizetni. A törvény ugyanis 30 napos halasztó hatályt engedélyez a számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóknak.
Több mint 85 ezren választották az evat
A házipénztár után fizetendő 20 százaléknyi adó második egyharmadának befizetése is február közepéig lesz esedékes. A házipénztárban a korábbi évekről megmaradt összeg utáni adót három év alatt kell egyenlő részletekben megfizetniük az evakörbe tartozó vállalkozóknak.
Összesen 25 634 adózó jelentkezett be a 2004. évre az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá, míg 808 jelentkezett ki ebből a körből január 5-ig, ez azonban még nem tekinthető végleges számnak - közölte az adóhivatal. Így összesen több mint 85 000 adózó tartózik már az eva hatálya alá az adóhivatal nyilvántartása alapján.
Ugrás vissza Ugrás vissza...