Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az adózást egyszerűsítő törvénycsomag készült

Létrehozva: 2005. március 11.
Módosítás: 2005. március 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Pénzügyminisztérium jövő hét pénteken terjeszti a parlament elé azt az akadálymentesítési csomagot, amely 22 törvény módosításával egyszerűsíti az adófizetést. A módosítások érintik a társasági adó, a személyi jövedelemadó, az eva, az áfa, a helyi adózás és az illetékfizetés szabályozását is.
Várhatóan 22 törvényt módosít az akadálymentesítési csomag, amelyet a pénzügyi tárca jövő hét pénteken nyújt be a parlamentnek - mondta Karácsony Imréné helyettes államtitkár a Pénzügyminisztérium pénteki sajtótájékoztatóján. Az akadálymentesítés az adórendszer valamennyi területére kiterjed, így érinti a társasági adó, a személyi jövedelemadó, az eva, az áfa, a helyi adózás és az illetékfizetés szabályozását. Ezen túl módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt és az államháztartási törvény egyes pontjait is, illetve könyvvezetési kötelezettségek egyszerűsítését is tartalmazza.
Könnyítések a hátrányos helyzetű térségeknek
Azok a kis- és középvállalkozások, amelyek gépet vagy berendezést szereznek be, és azt a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben helyezik üzembe, a jövőben az amortizáció 100 százalékát elszámolhatják, vagyis még a beállítás évében leírhatják a teljes beszerzési költséget. Ez a szabály - ha a parlament elfogadja - a járműbeszerzésre is vonatkozik majd. Összesen 48 hátrányos helyzetű kistérségben érintheti kedvezően az ott beruházó kis- és középvállalkozásokat, az új szabály várhatóan jövő év január 1-jétől lép hatályba - mondta a helyettes államtitkár.
Kevesebb lesz a papírunka
Egyszerűsödhet a különböző támogatások igénybe vételéhez szükséges papírok beszerzése is. Jelenleg a legkülönbözőbb igazolásokat kellett bekérni arról, hogy a pályázó cégnek vagy vállalkozónak nincs köztartozása. A tervezett módosítás alapján azt kell igazolni, hogy nincs adótartozása, és a többi esetben elegendő magának a vállalkozónak vagy a pályázó cégnek az egyoldalú nyilatkozata.
Adómentesség a civilek nonprofit kifizetéseinek
Pozitív változás lesz, hogy a civil szervezetek könnyebben számolhatják el adómentes kifizetéseiket. Eddig, ha egy civil szervezet magánszemélyektől vagy különböző alapítványoktól, társaságoktól pénzbeli támogatást, illetve adományt kapott, annak 40 százalékát lehetett kifizetni adómentesen nonprofit célra. A jövőben, ha ezek a civil szervezetek az államtól vagy különböző egyházi forrásokból kapnak támogatást, az ezekből nonprofit célra kifizetett összegek teljes mértékben adómentesek lesznek. Ez összesen mintegy 50 ezer szervezetet érint.
A módosítás javasolja, hogy a bevétel feléig terjedő adóalap-kedvezményt vezessenek be az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeivel kereskedő vállalkozások számára.
Nyolc százalék lesz az off shore cégek társasági adója
Az úgynevezett off shore cégeknél továbbra is adókedvezményeket kíván érvényesíteni a kormányzat, az iparűzési adó esetében az adó alapjába nem számít majd bele a kamatbevétel, és levonható lesz a jogdíjbevétel. Így különböző módosítások révén ezek a cégek gyakorlatilag 8 százalékos társasági adót fizetnek majd be. 2003-ban az off shore cégek társasági adóként hozzávetőleg 27,5 milliárd forintot fizettek be a központi büdzsébe.
Az akadálymentesítési csomag mellett a Pénzügyminisztérium bürokráciamentesítési csomagot is beterjeszt majd, amely a vállalkozások számára egyszerűsíti a hivatali, államigazgatási ügyintézést.
Ugrás vissza Ugrás vissza...