Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre várhatóan bevezetik a luxusadót

Létrehozva: 2005. szeptember 20.
Módosítás: 2005. szeptember 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Jövő január elsejétől luxusadó terheli a 100 millió forint feletti lakóingatlanok tulajdonosait. Ennek mértéke a 100 millió forintot meghaladó rész fél százaléka.
A luxusadót a nagyértékű lakóingatlanok esetében kell megfizetnie annak a magánszemélynek, aki a lakóingatlannak tulajdonosa az adóév első napján. Több tulajdonos esetén a hányaduk arányában oszlik meg a teher. Ha egy embernek több ingatlan van a birtokában, akkor azoknak értékei nem adódnak össze - hangsúlyozta Batiz András kormányszóvivő a keddi tájékoztatóján.
A luxusadót az önkormányzatoknak kötelező kivetniük, mértéke a 100 millió forint értéket meghaladó rész fél százaléka. Az építmény után megfizetett helyi adó a luxusadóból levonható.
Az adóztatás a magánszemély bejelentése alapján történik. Ezt követően az önkormányzati adóhatóság számítja ki az adóalapot és az adó összegét, majd ezt határozatban közli. Az önkormányzatnak az adott településre, kerületre irányadó négyzetméterenkénti forgalmi értéket rendeletben kell meghatároznia. Amennyiben eltérő értékviszonyok vannak, akkor az adott területre kell irányadó négyzetméterenkénti értéket megadni. Az új adótípust várhatóan 2006. január elsejétől vezetik be.
Téli közmunkaprogram indul
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, az Ifjúsági Szociális és Családügyi Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium közös kezdeményezésként önkormányzatok részére modellértékű közfoglalkoztatási programot hirdetett, melytől azt várják, hogy a szezonális foglalkoztatási gondokat a leghátrányosabb munkaerő-piaci helyzetben lévők bevonásával enyhítsék.
A kormányszóvivő elmondta: a program a települési önkormányzatok számára biztosítja a regisztrált munkanélküliek és az aktív korú, szociális segélyen élők napi 6 órában történő foglalkoztatását a téli hónapokban is. Így az önkormányzatoknak pályázat útján, 40 százalékos önrésszel 24 ezer munkahely megteremtésére nyílik módjuk.
A novembertől májusig tartó kezdeményezésre az állam 7 milliárdos keretet hagyott jóvá. A kormányszóvivő megjegyezte: a foglalkoztatottak az önkormányzatok alapfeladatainak ellátásába is bevonhatók, így az oktatásba, szociális munkába és az egészségügybe is.
Távhőtámogatás a nyugdíjasoknak
A kabinet a szerdai ülésén várhatóan dönt a rászoruló nyugdíjasok 10 százalékos távhőfizetési támogatásáról. Ez a kezdeményezés előreláthatóan 30 ezer családot fog érinteni, már az idei fűtési szezon időszaka alatt is.
Batiz András kiemelte, hogy a miniszterek döntenek a volán busz beszerzési és rehabilitációs program 10 milliárd forintos támogatásáról is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...