Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Januártól egyszerűsödik az adóbevallás

Cikk:

Veres János pénzügyminiszter Szikora Jánossal, az APEH elnökével és Zara Lászlóval, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnökével ismertette az adóbevallásokban januártól életbe lépő egyszerűsítéseket.

A vállalkozói körben a felére csökken a bevallások száma. Míg az idén még 59 fajta bevallás kitöltésére és beadására kötelezettek a vállalkozások, a jövő évtől már csak 23 féle adóbevallás és 10 féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. A bevallási útmutatók egyszerűsödnek, és azonos struktúrájúakká válnak, terjedelmük összesen 150 oldallal csökken. A kitöltendő bevallásokat összesen 1010 sorral karcsúsítják.

A pénzügyminiszter szerint a felhasználóbarát programok fejlesztésében is sikerült előrelépni: olyan ellenőrző programokat is alkalmaznak majd, amely a bevallások kitöltését, pontosságát is kontrollálni tudja. Ha az adózó a megfelelő paramétereket beírja, csak azokat az oldalakat fogja látni, amelyek adatszolgáltatási kötelezettségéhez szükségesek.

December 20. az eva-határidő

December 20-áig lehet 2008-ra új adózóként bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá, s az eva alóli kijelentkezésre is addig van mód. Azoknak, akik az idén már az eva szerint adóznak, és ezen jövőre sem akarnak változtatni, nincs más teendőjük, mint december 20-áig feltölteni az adóalapjukat.

Új adózóként az eva hatálya alá az egyéni vállalkozók, a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaságok, szövetkezetek, lakásszövetkezetek, végrehajtói irodák, ügyvédi irodák, közjegyzői irodák, szabadalmi ügyvivői irodák és erdőbirtokossági társulatok, valamint a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, azaz a betéti társaságok és a közkereseti társaságok jelentkezhetnek be.

Az eva választását az erre a célra rendszeresített 07T103, illetve 07T203 számú adatbejelentő lapon lehet bejelenteni az APEH székhely szerint illetékes regionális igazgatóságán, s a kilépés bejelentésére is ezek a nyomtatványok szolgálnak.

Külön ablakban a bevallást segítő információk

A magánszemélyek bevallását segítő szolgáltatásokat is bevezetnek: az egyes bevallási sorokhoz külön ablakok nyílnak meg, így a bevallás készítése közben láthatóak lesznek a bevallást segítő információk is. Január 1-jétől nemcsak bevallásaikat nyújthatják be az adózók elektronikusan, hanem a törzsadatok bejelentésére, továbbá módosítására is lehetőség lesz így. Az szja-bevallás részeként ugyancsak elektronikusan kitölthető és beküldhető lesz az szja 1 százalékáról rendelkező nyilatkozat is.

Az elektronikus adóigazgatás további szélesítése kapcsán januártól elektronikus úton lehet nemleges, nullás és együttes adóigazolást kérni, amit az adóhatóság ugyancsak elektronikus úton küld meg az adóalany részére, aminek nagy jelentősége lesz a jövőre nagy számban előforduló közbeszerzéseknél és más területen is.

Bankkártyával is lehet fizetni

Lehetővé válik az is, hogy az adózó, illetve az adózó képviselője az adóhatóságnál vezetett folyószámlájába betekinthessen. Jövőre megteremtik a bankkártyával való fizetés lehetőségét az ügyfélszolgálatoknál. (Az erre kiírt tendert nyílt közbeszerzési pályázaton az OTP Bank nyerte meg három pályázó közül, az erre vonatkozó szerződést a napokban írták alá.) Januártól megteremtődik az úgynevezett nyílt forráskódú operációs rendszerrel való kommunikáció lehetősége is, amit később más rendszerekkel is lehetővé tesznek.

Zara László elmondta: a mostani egyszerűsítésekkel az egy évvel ezelőtt elkezdett közös munka első szakasza lezárult. Vannak azonban még teendők, mert még mindig nagyon sok adatszolgáltatási kötelezettség maradt. Az adatok felére a KSH statisztikai adatszolgáltatásához van szükség, egy részére a költségvetés tervezéséhez, 40 százalék pedig a különböző minisztériumok adatigényét szolgálja, ezért az adótanácsadó szerint kormányzati szinten, összehangoltan kellene az adatszolgáltatást felülvizsgálni. Egy-másfél éven belül szeretnék elérni, hogy tovább szűküljön a bevallásokban kért adatok mennyisége - mondta Zara László.

Személyre szabott tájékoztatás lesz

A munka folytatódik - erősítette meg Szikora János. Mint elmondta, a jelenlegi bevallási formák, az adatcsökkentések még a hagyományos, papíralapú bevallás-tervezési módon készültek, a hosszabb távú fejlesztés teljesen más alapokon fog megvalósulni. Az adóhatóság munkálkodik azon is, hogy az adózóknak minél személyre szabottabb információkat adhasson.

Az adóhatóságnál végrehajtott informatikai fejlesztésekhez nem volt szükség kiegészítő forrásra a költségvetésben biztosított kereten túl - mondta a pénzügyminiszter.

A PM három pályázatot nyújtott be uniós forrásra, amelyek közül kettő már elnyerte a kormány támogatását, egy még további fejlesztést igényel, de a miniszter bízik abban, hogy ezt is elfogadják majd. A pénzügyi tárcához tartozó intézmények informatikai megújítása így a következő években nagy valószínűséggel jelentős európai uniós források bevonásával fog folytatódni - mondta Veres János -, a három program megvalósítása több mint 5 milliárd forintos fejlesztést fog eredményezni jórészt a kincstárnál és az adóhatóságnál.

Szikora János hozzáfűzte: most is vannak uniós támogatással futó projektek az APEH-en belül, az ellenőrzési, korszerűsítési projekt keretében két pályázatot nyertek el, az egyikben a francia, a másikban a bajor adóhatóság működik közre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...