Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyurcsány: cél az adórendszer érdemi egyszerűsítése

Cikk:

A szakértők többsége a négyszázalékos különadó megszüntetését és a társadalombiztosítási járulékok csökkentését javasolta az adórendszer egyszerűsítéséről tartott csütörtöki tanácskozáson.


Az adórendszer érdemi és jelentős egyszerűsítésével valamennyi adótanácsadó, illetve adószakértő egyetért, akiknek többsége a négyszázalékos különadó megszüntetését és a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási járulékok csökkentését javasolja - összegezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csütörtöki, a Parlamentben tartott megbeszélés legfontosabb megállapításait. A 2007-es adatok alapján az adózók 60 százaléka havi 150 ezer forintnál kevesebb, 30 százaléka 150-300 ezer forint között, 10 százaléka 300 ezer forint feletti jövedelmet vall be.

A kormányfő kijelentette, hogy Magyarország versenyképességét korlátozza a munkát terhelő adók és járulékok nagysága és szerkezete, illetve hogy az átlagos adóterhelés, az adóék csökkentése és az adózók számának bővítése elemi feladat. (Az adóék a bérköltség százalékában fejezi ki az összes rárakódó terhet, beleértve az szja-t is, a magyar adóék 54 százalék, a régió többi országában ennél 10-15 százalékponttal alacsonyabb.) Gyurcsány szerint a népszavazás megmutatta, hogy az ország jelentős része nem kíván többletterhet vállalni, noha a szakmai többségi vélemény ennek szükségességét nem vitatja. Ezért van szorítóban az adórendszer, hiszen annak struktúráját csak úgy lehet átalakítani, hogy akik eddig nem fizettek adót vagy keveset fizettek, ők fizessenek többet annak érdekében, hogy egyes adónemeket, illetve járulékokat csökkenteni lehessen, ami végső soron javítja a versenyképességet, több beruházást és munkahelyet eredményez - vezette le a miniszterelnök. A kormány még nem döntött az ismert adóváltoztatási tézisek közül, tehát van értelme a vitának és a javaslatoknak - mondta a konzultáció vitaindítójában Gyurcsány Ferenc.

Szakértői vélemények: Deloitte, KPMG, Ernst&Young


Az adóteher csökkentése és az adózók körének szélesítése hozhat eredményt, azaz többletbevételt - jelezte Oszkó Péter. A Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint a lakosság azon része, amelyik minimálbér vagy a minimálbér duplája után fizet adót, és feltehetően jelentős adózatlan jövedelmet kap zsebbe, jelentős kockázatot vállal.

A versenyképesség drasztikus javítását, a vállalati különadó eltörlését és a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentését szorgalmazta László Csaba. A KPMG adópartnere szerint az adócsökkentéshez szükséges forrásokat egyrészt az áfa 2-3 százalékpontos megemelésével, és értékalapú ingatlanadó, illetve a környezetvédelmet szolgáló zöldadó bevezetésével lehet teremteni. László Csaba szerint az egykulcsos adót az alacsony jövedelműek kompenzálása mellett lehetne bevezetni, illetve csökkenteni kellene a jelenleg 35 százalékos osztalékadót, ezzel a véleménnyel egyetértet Kupa Mihály volt pénzügyminiszter is. A helyi iparűzési adó beszedését az APEH-ra kellene bízni, mivel jelenleg csaknem 12 ezer ember foglalkozik ezzel az önkormányzatoknál - mondta László Csaba. Madár István, a portfolio.hu elemzője szerint addig nehéz lesz változtatni, amíg az adózók 40 százaléka gyakorlatilag egyetlen fillér adót sem fizet.

PWC: legyen kiszámítható az adórendszer


A nagyvállalatok számára az adórendszer kiszámíthatósága a legfontosabb - hangsúlyozza Erdős Gabriella. Az adóhatóság átvehetné a holland szervezet gyakorlatát, ahol az adókivetést statisztikai adatokkal támasztják alá, azaz ha egy ágazatban átlagosan x forint társasági adót és járulékot fizetnek, akkor ennél kevesebb befizetése esetén a bizonyítás az ügyfelet terheli - tette hozzá a PriceWaterhouseCoopers adópartnere.

Vámosi-Nagy Szabolcs is felvetette a különadó megszüntetésének szükségességét, annál is inkább, mivel ezt a kormányzat 2006-ban megígérte. Az Ernst and Young adószakértője szerint az egészségügyi járuléknak fedezetet kell nyújtania az egészségügyi ellátás költségeire.

Vita van az adónemek csökkentéséről és az egykulcsos adóról

A miniszterelnök, meghallgatva a megbeszélésén jelenlévő adótanácsadókat és adószakértőket, összefoglalta a véleményeket: az adónemek csökkentése és az egykulcsos adó bevezetése vitatott kérdés, sok szakértő javasolja a helyi iparűzési adó fokozatos kivezetését a rendszerből. "Ahol lépünk, ott nagyobbat kell lépni" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint megfontolandó a jelen lévő adótanácsadók véleménye, hogy fontosabb a 2009 januárjától életbe lépő változtatások alapos kidolgozása, mint a törvények nyári kihirdetése.
Ugrás vissza Ugrás vissza...