Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A pénzügyminiszter bemutatta a 2010-es adóterveket

Cikk:

A személyi jövedelemadó alsó sávhatára idén 1,9 millió forintra, jövőre 5 millió forintra emelkedik, a külföldre juttatott jövedelmek adója 30 százalék lesz, a béren kívüli juttatásokat 32 százalékos adókulcs fogja terhelni, az APEH által beszedendő vagyonadó kapcsán pedig kedvezményekre számíthatnak a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a munkanélküliek.

A személyi jövedelemadó alsó sávhatára idén 1,9 millió forintra, jövőre 5 millió forintra emelkedik, s ennek nyomán a havi nettó kereset az átlagbér mellett 2010-ben 15 ezerrel forinttal nő - mondta Oszkó Péter a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön. A pénzügyminiszter az elmúlt 20 év legnagyobb adócsökkentési programjának nevezte a kormány által elfogadott jövő évi változásokat.

A személyi jövedelemadó rendszere már 2009 júliusától változik: az alsó 18 százalékos kulcs sávhatára évi 1,7 millió forintról 1,9 millióra nő, "így 36 ezerrel több marad több, mint egymillió ember zsebében". A jövő évben átláthatóbbá és összehasonlíthatóvá válik az szja-rendszer, így az szja-alapot az adókötelezettség alá eső bruttó jövedelmek és az utánuk befizetett munkáltatói járulékok képezik majd. Ez számítási technika, nem befolyásolja a fizetendő adó mértékét. Jövőre az alsó adókulcs 17 százalék lesz, a sávhatár 5 millió forintra változik, e fölött 32 százalékra nő az adókulcs, miközben megszűnik a 4 százalékos szolidaritási adó. Ez azt jelenti, hogy az adózók 90 százaléka az alsó, 10 százaléka  a felső adókulcsba fog tartozni.

A keresetek adóterhelése

A minimálbér sávjában keresők közel havi ezer forinttal, a minimálbér kétszeresénél havi kétezerrel, az átlagbérnél havi 15 ezerrel több nettó keresetre tesznek szert. Adóteher-növekedés, azaz a nettó keresetcsökkenés csak igen magas, havi 1,5 milliós kereset után következik be.

A vállalkozások munkahelyteremtését az élőmunka terheinek csökkentése alapozhatja meg, ezért már 2009 második felében a minimálbér kétszereséig öt százalékponttal csökken a tb-járulék, jövőre ez a teljes jövedelemsávra kiterjed. Emellett jövőre megszűnik a jelenlegi  tételes egészségügyi hozzájárulás (eho), miközben ugyan emelkedik a rehabilitációs hozzájárulás, de ez utóbbi kisebb összeg a havi 1950 forintos tételes ehonál. A változások nyomán csökken az adóék, ami azt jelenti, hogy minden 100 forint kifizetett bér után jelenleg 46 forint marad a munkavállalónál, jövőre ez 54 forintra nő - mutatta be Oszkó Péter.

A vállalkozásoknál jövőre megszűnik a 4 százalékos különadó, ugyanakkor az átalakuló társasági adó kulcsa 19 százalék lesz, így 50 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál - jelezte a pénzügyminiszter. Egyszerűsödik az adórendszer, megszűnnek a kisadók, a kulturális, valamint a munkaadói és a munkavállalói járulék.

A külföldre juttatott jövedelmek adója 30 százalék lesz

A pénzügyminiszter szigorú lépéseket ígért azokkal a vállalkozásokkal és magánszemélyekkel szemben, akik el akarják kerülni az adóterheket, ezért intézkedéseket hoznak az adóparadicsomokba menekített jövedelmek megadóztatása érdekében. A Magyarországon realizált, majd külföldre juttatott jövedelem után 30 százalékos adókulcsot érvényesít az adóhatóság.

32 százalékkal adóznak a béren kívüli juttatások

Az adórendszer megtart minden olyan kedvezményt, amely a magánszemélyek hosszú távra szóló megtakarításait ösztönzi, így például a nyugdíj-előtakarékossági számlát. A cafetéria rendszerben a kormány jelenlegi javaslata szerint kedvezményes 32 százalékos kulcs alá kerülnek az üdülési csekkek, a helyi utazási bérlet, a meleg étkeztetéshez való hozzájárulás. A végleges döntés előtt a téma napirendre kerül a pénteki Országos Érdekegyeztetési Tanács ülésén, majd az Országgyűlés mondja ki a végső szót június végén.

Az APEH szedi be a vagyonadót

A 2010-től bevezetni tervezett vagyonadó központi adó lesz, amelyet az APEH szed be önbevallás alapján. A vagyonadót a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagy értékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki. A 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalék, ezen érték felett pedig 0,5 százalék lenne az adó. Az ingatlan értékének megállapítását értékövezeti besorolással segítik.
   
A pénzügyminiszter hangsúlyozta: szeretnének olyan rendszert létrehozni, amelyben megjelenik a vagyonarányos teherviselés, amelyben a nagyobb vagyonnal rendelkezők nagyobb arányban veszik ki a részüket a közteherviselésből. Jelenleg is van ingatlanadó Magyarországon, amit helyi adóként, az önkormányzatok vetnek ki, a lakások 45 százaléka után évente átlagosan 15 ezer forint az adóterhelés. Ezt csak kiegészítené a vagyonadó - mondta Oszkó Péter.

A 30 millió forintos értékhatárig így ezután is csak a helyi adót vetnék ki, az új vagyonadó az a fölötti értékhatárnál lépne be. A vagyonadóból levonható lesz az önkormányzatok által kivetett adó, csak a megmaradó részt kell a központi költségvetésbe befizetni - mondta a pénzügyminiszter. Ez a számítások szerint 200-250 ezer lakóingatlant érintene a mintegy 4,7 milliós lakásállományból.

Az adót az APEH szedi majd be önbevallás alapján, tehát mindenki maga lesz felelős azért, hogy bevallja, milyen értékű az ingatlana. Ha az adóhatóság úgy látja, hogy a bevallott érték irreálisan eltér a piaci viszonyoktól, kérdőre vonhatja az adóalanyt.

Kedvezmények a vagyonadóban

A vagyonadó a kormány által elfogadott adócsomag szerint számos kedvezményt tartalmaz. A nagycsaládosok három gyerek után a vagyonadó 15 százalékát levonhatják majd az adójukból, majd minden további gyermek után újabb 15-15 százalékot. A minimálnyugdíj kétszeresénél kevesebbet kapó, 62 évesnél idősebb nyugdíjasokat 10 millió forintos adóalapig mentesség illeti meg, ha az ingatlanuk - amelyben benne is laknak - értéke nem haladja meg az 50 millió forintot. A nyugdíjasok, ha nem tudják megfizetni, a vagyonadó felfüggesztését kérhetik, ebben az esetben az adótartozást feljegyzik a tulajdoni lapra, és az örökösnek kell majd kifizetnie. A munkanélküliek is kérhetik a vagyonadó megfizetésének felfüggesztését, s a felfüggesztés megszűnése után 12 havi részletben fizethetik meg az adót.

Ugrás vissza Ugrás vissza...