Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött az átfogó adóreform előkészítése

Létrehozva: 2005. január 21.
Módosítás: 2005. január 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az élőmunka közterheinek és az áfa felső kulcsának csökkentése, az iparűzési adó átdolgozása, az eva kiterjesztése - egyebek mellett ezek az elemei annak az adóreform-koncepciónak, amely előkészítése a héten elkezdődött. Egyes, versenyképességet segítő módosításokról már márciusban dönthet az Országgyűlés.
Fokozni kell a gazdaság versenyképességét, és ennek érdekében szükség van az adórendszer gyökeres megváltoztatására, jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Kóka János gazdasági miniszterrel közös pénteki sajtótájékoztatóján. A tájékoztatót azt követően tartották, hogy a Pénzügyminisztériumban a héten vállalkozói érdekképviseletek, szakmai szövetségek, kamarák, adótanácsadók és gazdaságkutató cégek szakembereivel tárgyaltak a lehetséges adóreformról.
Változások lesznek rövid és középtávon is
A pénzügyminiszter elmondta: jobb feltételek kellenek a vállalatok működéséhez, a versenyképesség és a gazdasági teljesítményének növekedéséhez. Ehhez a kormánynak egyebek mellett jobb adórendszerről, jobb szabályozókról és jobban működő igazgatásról kell gondoskodnia, fogalmazott Draskovics Tibor.
A pénzügyminiszter leszögezte: az adóreformnak nemcsak versenyképességi, hanem szociális, méltányossági célokat is szolgálnia kell, és nem vezethet a konvergenciapályától való bármiféle eltéréshez. "Meg kell találni ezeknek a céloknak a harmóniáját az adórendszer teljes átalakításával" - fogalmazott a miniszter.
Az adókoncepció alapvetően közép- és hosszabb távra, tehát legalább három évre szól. A versenyképességet gátló, de jelentős állami bevételt nem eredményező adótételek és a vállalkozókat zavaró szabályozók módosításáról viszont már márciusban tárgyalhat az Országgyűlés, mondta Draskovics Tibor.
A pénzügyminiszter szerint öt százalékponttal csökkenhetne az áfa
Az adóreform előkészítésében négy minisztérium - a pénzügyi és a gazdasági mellett a munkaügyi és a szociális tárca -, valamint számos szakmai szervezet vesz majd részt. A változtatás az adórendszer egészét érinti, de ezen belül hat kiemelt területet nevezett meg a pénzügyminiszter.
Szükség van a személyi jövedelemadó és a bérhez kapcsolódó járulékok, tehát összességében az élőmunka közterheinek csökkentésére. Bár ezen a téren az adócsökkentéssel már történtek pozitív változások, a pénzügyminiszter szerint törekedni kell a járulékok lefaragására is. Idő előtti kérdésnek nevezte, hogy egykulcsos legyen-e az szja, mint mondta, "lehet, hogy a két kulcs jobban szolgálja céljainkat".
Draskovics Tibor szerint csökkenteni kell az általános forgalmi adót is, az áfa legmagasabb, jelenlegi 25 százalékos kulcsát akár öt százalékponttal is lehetne mérsékelni. Ez a módosítás "viszonylag gyorsan, akár már idén" megtörténhet, mondta, hozzátéve: "ha azt akarjuk, hogy a magyar lakosok Magyarországon vásároljanak iparcikkeket", akkor erre a lépésre elkerülhetetlenül szükség van.
A pénzügyminiszter fontosnak nevezte a helyi iparűzési adó rendszerének átdolgozását, hogy az adó alapja az árbevétel helyett a társaságok eredménye legyen, a társasági adó átdolgozását - főként az amortizációs szabályok felülírását -, hogy az a mostaninál jobban ösztönözze a beruházásokat, valamint egy, az egyszerűsített vállalkozói adóhoz (eva) hasonló, az adóadminisztrációt jelentősen csökkentő adónem bevezetés a termelő vállalkozások számára.
Számszerűsítik az igazgatási költségeket
Az adókoncepció elemei - kivéve a legsürgősebb módosításokat - a nyárra készülnek el, annak megfelelően, ahogyan arra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök január 14-én utasította a gazdasági és a pénzügyminisztert. Kora őszre befejeződik az a program is, amely holland mintára számszerűsíti majd az államigazgatás költségeit. Ennek az a célja, hogy az igazgatás kevesebb és jobb szolgáltatást nyújtson, hogy a vállalkozók számára érzékelhető legyen a szabályozási környezet megváltozása.
Az adórendszer átalakításával olyan versenyképességi helyzetet kíván teremteni a kormány, amelyet Írország indított el a nyolcvanas években, és amely segítségével az ezredfordulóra Európa egyik legsikeresebb gazdaságává vált, mondta Kóka János. Az új adópolitikai koncepciónak olyan adóchartának kell lennie a miniszterek szerint, amely főbb elemeivel egyetértenek a munkaadói és a munkavállalói oldal, valamint az adótanácsadó, a gazdaságkutató és -elemző cégek képviselői is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...