Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megalakult az adóreformot előkészítő bizottság

Létrehozva: 2005. február 9.
Módosítás: 2005. február 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szerdán Gyurcsány Ferenc kormányfő jelenlétében tartotta alakuló ülését az Országházban az adóreform-bizottság. A testületet, amelynek öt miniszter a tagja, azért alakították, hogy kidolgozza az ország versenyképességét javító adókoncepciót.
Nemcsak az adók csökkentését, hanem egy méltányosabb, igazságosabb közteherviselés koncepciójának kidolgozását is várja a miniszterelnök a szerdán megalakult adóreform-bizottságtól. A testületben, amelynek elnöke Akar László , a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója lett, az adószakmai és érdekképviseleti szervezetek képviselői mellett a pénzügy-, a gazdasági, a munkaügyi, a szociális és az egészségügyi minisztérium szakértői vesznek részt.
A versenyképesség fokozása az elsődleges cél
A testület alakulóülésén Gyurcsány Ferenc kiemelte: az új adópolitikának - amelynek szükségességéről először január 14-én beszélt - a versenyképesség erősödését, és így új munkahelyek teremtését is szolgálnia kell. Hozzátette ugyanakkor, hogy szét kell válniuk a különböző társadalmi rendszereknek, így a jövőben nem adópolitikai eszközökkel kell szociálpolitikai célokat szolgálni.
A kormányfő szerint ma Magyarországon nincs becsülete a közteherviselésnek, természetessé vált az adókerülés. Ennek megváltoztatását az adóreformnak éppúgy szolgálnia kell, mint a gazdaság "fehérítését" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a bizottság tagjaitól azt kérte, hogy ha erre van lehetőség, már az adórendszer idei módosítását lehetővé tevő javaslatokat is fogalmazzanak meg.
Ehhez kapcsolódva Draskovics Tibor pénzügyminiszter bejelentette: a szaktárca elkészítette javaslatát egy olyan intézkedéscsomagra, amelyről akár már tavasszal dönthet az Országgyűlés. Ez főként a versenyképességet gátló, de jelentős állami bevételt nem eredményező adótételek és a vállalkozókat zavaró szabályozók módosítását jelentheti.
Öt munkacsoport alakul
A bizottság öt munkacsoportban végzi majd munkáját. Ezek az általános forgalmi adó (áfa) kulcsai átalakításának, az iparűzési adó fokozatos megszüntetésének, az élőmunkát terhelő járulékok csökkentésének, az adóigazgatást egyszerűsítő módszerek elterjesztésének, valamint az egyszerűsített vállalkozói adó kiterjesztésének lehetőségét vizsgálják.
Az áfa-munkabizottságot Csobánczy Péter pénzügyminisztériumi főcsoportfőnök, az eva-munkacsoportot Sághy Zoltán , a PM korábbi helyettes államtitkára, az élőmunkával foglalkozó testületet Tóth Magdolna , a gazdasági tárca főosztályvezetője, az iparűzési adóval foglalkozó munkacsoportot Mészárosné Peredy Gabriella , a GKM helyettes államtitkára, míg az egyszerűsítéssel foglalkozót Zara László , az Adótanácsadók Egyesületének képviselője vezeti.
A testület munkájának fontosságát hangoztatva Draskovics Tibor arról beszélt, hogy a magyar adórendszer lényegében 1988-89 óta változatlan elvek szerint és keretek között működik, annak csak kisebb, technikai módosításai voltak. A pénzügyminiszter elmondta: a szakmai munka során fel lehet használni más országok tapasztalatait, de nem szabad másolni azokat. A hazai igényeknek megfelelő, saját megoldásokat kell találkozni, fogalmazott, példaként említve a 2003-ben bevezetett egyszerűsített vállalkozói adót.
Ugrás vissza Ugrás vissza...