Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elkészítette javaslatait az adóreform-bizottság

Létrehozva: 2005. március 31.
Módosítás: 2005. március 31.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szélesítené a személyi jövedelemadó alsó sávját, és csökkentené az iparűzési adó mértékét az adóreform-bizottság. A testület titkára, Juhász István APEH-elnökhelyettes csütörtökön azt is bejelentette, hogy a bizottság kétkulcsos, öt- és húszszázalékos kulcsokat tartalmazó áfarendszer bevezetését javasolja.
A személyi jövedelemadó alsó kulcsához tartozó adósávot 2006-tól 1,7 millió vagy 2 millió forintra, majd 2,5 millióra emelné, az iparűzési adó mértékét csökkentené, míg a kisvállalkozásoknak 5 millió forintos nyereségig 10 százalékos társasági adót javasol az adóreform-bizottság - közölte csütörtökön Juhász István , a testület titkára, az APEH elnökhelyettese.
Az adóreform-bizottság szakértői testület, így a pénteken véglegesítendő 400 oldalas jelentése és annak 60 oldalas összefoglalója csak vitaanyag a döntéshozók számára - mondta Juhász István. A bizottság tikára hozzátette: javaslataik egy részénél alternatív megoldást tesznek, s a kormánynak kell döntenie az adóreformban szükséges lépések időzítéséről is.
Egy százalékkal csökkenhet az iparűzési adó
A bizottság az szja-kulcsok megtartását javasolja, ugyanakkor az alsó, 18 százalékos kulcs értékhatárát 2006-tól 1,7 millió vagy 2 millió forintra, 2007-től pedig 2,5 millióra emelné.
Az iparűzési adó jelenlegi (árbevételre vetített) maximum 2 százalékos kulcsának fokozatos, 2008-ig történő kiiktatását javasolta a testület - mondta a szakember. Az adó mértékét már jövőre mérsékelni kellene, a bizottság fő változatként 1 százalékos csökkentési lehetőséget vázolt, amelynek részbeni ellentételezése a társasági adó 3 százalékpontos emelése lehetne.
A társasági adó 10 százalékos mértékének bevezetését javasolja a bizottság azoknál a kisvállalkozásoknál, amelyeknél a nyerség nem éri el az 5 millió forintot. Az efölötti rész a normál, a jelenlegivel megegyező mértékű kulccsal adózna.
Az áfakulcsok kialakításánál a bizottság távlatilag az 5 és a 20 százalékos kulcs mellett foglalt állást. A bizottság ezenkívül még számos javaslatot fogalmazott meg az adórendszer átalakításával kapcsolatban, ezek között tucatnyi markáns egyszerűsítés segítheti az adózók és az adóhatóság működését.
Ugrás vissza Ugrás vissza...