Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új adónem segítheti 2006-tól az adózás egyszerűsödését

Létrehozva: 2004. november 24.
Módosítás: 2004. november 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A nagyobb költséghányadú vállalkozások is számíthatnak egy egyszerűsített adózást lehetővé tevő adónemre 2006-tól, mondta Draskovics Tibor szerdán. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy az unióban nincs evaügy. Kovács László adóügyi biztos bejelentette: januárban döntenek arról, hogy a magyar vállalkozói átalányadó szabályai megfelelnek-e az uniós előírásoknak.
Egyebek mellett az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva), és annak európai uniós megítéléséről hallgatta meg szerdán Draskovics Tibort az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága. A pénzügyminiszter megerősítette azt a korábbi kijelentését, miszerint a 2003-ban az alacsony bevételű és költséghányadú vállalkozások számára bevezetett, az adóadminisztráció egyszerűsítését szolgáló eva nem csökkenti hazánk uniós áfabefizetéseit, és nincs versenytorzító hatása.
Az unióban nincs evaügy
A pénzügyi tárca vezetője kiemelte, hogy az Európai Unióban egyelőre nem foglalkoznak a magyarországi evaszabályozással. Az EU-s áfairányelv értelmében a forgalmi adózás rendszerének minden egyszerűsítését egyeztetni kell az illetékes uniós szervekkel, az evával kapcsolatos egyeztetések így nem sokkal hazánk uniós csatlakozása után elkezdődtek.
A Pénzügyminisztérium már nyáron eljuttatta az evával kapcsolatos információkat a brüsszeli áfabizottsághoz, majd ősszel a testület által feltett kérdéseket is megválaszolta. Draskovics Tibor kiemelte, hogy ezt követően nem történt újabb hivatalos lépés az ügyben. A pénzügyminiszter ezért úgy fogalmazott, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóról csak a magyar sajtóban folyik polémia, az Európai Unió illetékes bizottságában nincs evaügy.
A magyar álláspont szerint az evának nincs versenytorzító hatása, összhangban áll az áfairányelvvel, és nem csökkenti Magyarország uniós befizetéseit, sőt az adóbevételek dinamikusan növekednek ezen a téren. A pénzügyminiszter leszögezte: "harcolni fogunk, hogy a mai formában megtarthassuk az evát", és kijelentette, hogy a minisztérium továbbra is minden információt megad az egyszerűsített vállalkozói adóról a brüsszeli testületnek.
Leghamarabb januárban döntenek az eváról
A pénzügyminiszter szavait mintegy megerősítette Kovács László európai adóügyi biztos, aki szerdán bejelentette: csak januárban dönt az Európai Unió illetékes testülete arról, hogy a magyarországi egyszerűsített vállalkozási adó (eva) megfelel-e az uniós szabályoknak. Kovács László egyben cáfolta, hogy a múlt héten azt nyilatkozta volna: az eva nem kompatibilis az uniós adószabályozással.
A januári döntést az unió úgynevezett áfabizottsága hozza meg. Ebben a testületben minden államnak egy képviselője van. A bizottság napirendjén már többször szerepelt az eva EU-kompatibilitásának megítélése, ám a testület minden alkalommal - így a legutóbbi, októberi ülésén is - elhalasztotta a döntéshozatalt.
Több mint nyolcvanezer evás vállalkozás van
Az egyszerűsített vállalkozói adóra az elmúlt két évben összesen mintegy nyolcvanezer mikro-, kis- és középvállalkozó tért át. A jelenlegi szabályok szerint azok a vállalkozók és vállalkozások választhatják ezt az adónemet, amelyek éves bevétele nem haladja meg a bruttó 25 millió forintot.
Az evás vállalkozások bruttó bevételük 15 százalékát fizetik be adóként, az adófizetésre negyedévente kerül sor. A bevételeiket semmilyen költséggel nem csökkenthetik, ugyanakkor a befizetett eva része a nettó összegnek általában huszonöt százalékát jelentő áfa is. Tavaly az év első tíz hónapjában 31 milliárd forint volt az evabefizetés, idén ez a szám már 64,9 milliárd forint volt.
Új adónem az egyszerűbb adminisztráció érdekében
A parlamenti bizottság ülésén Draskovics Tibor bejelentette: elképzelhető, hogy 2006-tól bevezetnek egy, az evához hasonlóan az adóadminisztráció egyszerűsítését szolgáló új adónemet. Az új adótípus esetleges bevezetéséről a végleges döntést a 2004-es bevallási adatok elemzéseit felhasználva hozzák majd meg.
Ez az adófajta az evásoknál magasabb költséghányaddal működő társaságok számára jelentene egyszerűsített adminisztrációt, míg a költségvetés az evánál már bevált "fehérítő hatás" nyomán növekvő bevételre számíthat. A tervezett új adónem részletei - így annak várható mértéke és alkalmazhatóságának köre - egyelőre nem ismertek.
Támogatjuk a maastrichti kritériumok rugalmasabbá tételét
A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar kormány támogatja az euró bevezetésének feltételeit rögzítő stabilitási és növekedési egyezmény (maastrichti megállapodás) rugalmasabbá tételét. Hazánk az európai közös pénz bevezetésének forgatókönyvét, az úgynevezett konvergenciaprogramot még ebben a hónapban aktualizálja és elküldi Brüsszelbe.
Drakovics Tibor a nyugdíjreformmal korrigált új költségvetési hiányszámmal kapcsolatban elmondta: az európai pénzügyminiszterek tanácsa megfontolásra érdemesnek tartja azt a megoldást, amit hazánk és Lengyelország alkalmaz. Ez a metodika a nyugdíjreform keretében befizetett magánnyugdíj-pénztári befizetésekkel csökkentett államháztartási hiányt is kimutatja.
Ez azért fontos, mert amióta hazánkban is megjelentek a magán-nyugdíjpénztárak, és az aktív dolgozók nyugdíjjárulékának jelentős része azokba, nem az állami nyugdíjalapba áramlik, ez utóbbiban jelentős hiány keletkezik. Ez így is lesz az átállásnak abban a körülbelül húszéves időszakában, amíg a nyugdíjasok többsége állami nyugdíjat kap, miközben az aktív dolgozók már "saját számlájukon" takarékoskodnak idős éveikre. Ez alatt a húsz év alatt az állam pótolja ki a nyugdíjalap hiányát. Ez az összeg idén 168 milliárd forint, ami a GDP 0,8 százaléka, jövőre már a GDP 0,9 százaléka, 2006-ban 1, 2010-ben 1,2 százaléka lesz.
Ugrás vissza Ugrás vissza...