Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Két és félmillió dollárnyi magyar segítség Afganisztánnak

Létrehozva: 2004. április 1.
Módosítás: 2004. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország két és félmillió dollár értékben nyújt segítséget Afganisztánnak az elkövetkezendő három évben. Az összeget különböző programok keretében használják fel - közölte csütörtökön Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára.
A berlini nemzetközi Afganisztán-konferencián részt vevő politikus egyebek között hangsúlyozta, hogy Ausztria felajánlása nagyságrendileg hasonló a magyarhoz. Eddigi adatok szerint a nemzetközi közösség 8,2 milliárd dollárt (6,71 milliárd eurót) ajánlott fel az elkövetkezendő három évre Afganisztánnak, a márciusban kezdődött pénzügyi évre 4,4 milliárd dollár (3,6 milliárd euró) jött össze.
Újjáépítés Észak-Afganisztánban
Magyarország jobbára olyan területeken kíván hozzájárulni a világ egyik legszegényebb országának talpra állításához, ahol már eddig is jelen volt - mondta Bársony András . Újdonság, hogy magyar katonák is bekapcsolódnak az észak-afganisztáni Kunduzban és környékén német vezetéssel működő tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájába. Német részről szorgalmazzák ezeknek a csoportoknak az összekapcsolását: a katonák egyrészt segítenek a civil élet infrastruktúrájának megteremtésében, másrészt garantálják a polgári segítők biztonságát.
Magyarország iskolát és egészségügyi intézményt akar létesíteni, illetve rendbe hozni Észak-Afganisztánban, ki akarja bővíteni az egészségügyi csapategységet és részt vesz a rendőrképzésben is. Németországgal és Izlanddal együttműködve kiveszi részét a kabuli repülőtér működtetéséből. "Bizonyos felajánlásaink a NATO-n belüli együttműködés kereteiben is értelmezhetők" - közölte Bársony András.
Az Országgyűlés döntése értelmében Magyarország 50 katonát küldhet egyéni beosztásban Afganisztánba. Ezt a keretet a kormány fokozatosan ki akarja tölteni - hangsúlyozta az államtitkár. Afganisztánban a NATO irányításával 5-6 ezer fős nemzetközi biztonsági kontingens (ISAF) tartózkodik, ezenkívül folyik amerikai vezetéssel az Enduring Freedom (Tartós szabadság) fedőnevű terroristaellenes művelet.
Ugrás vissza Ugrás vissza...