Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az afgán erők fokozatosan átveszik a magyar csapatok feladatait

Létrehozva: 2012. április 19.
Módosítás: 2012. április 19.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Konferencián egyeztettek az afgán, a magyar és az amerikai kormány, valamint a NATO-erők illetékes vezetői és szakértői az afganisztáni magyar katonai erők székhelyén, a „Camp Pannoniában” a feladatok átadásának előkészítéséről. Hende Csaba honvédelmi miniszter Brüsszelben tájékoztatta az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) parancsnokát, J. R. Allen vezérezredest az átadási folyamatról.

Az afganisztáni konferenciát a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (MH PRT) kezdeményezte, célja az együttgondolkodás kialakítása és az átadás korábbi fázisaiba bevont északi régiós tartományok tapasztalatainak feldolgozása volt. A konferencián elhangzott, hogy az átadási folyamat még csak most kezdődött el igazán, az Északi Regionális Parancsnoksághoz tartozó kilenc tartományból hatot már átadtak, a hetediket 2012-ben fogják, de a folyamat még egyetlen tartományban sem fejeződött be. A fennmaradó tartományokat 2013-2014-ben adják át, köztük a magyar PRT műveleti területét, Baghlan tartományt is.

Magyarország idén nem tervezi afganisztáni hozzájárulásunk számottevő módosítását, de megkezdtük az egyeztetéseket a szövetségesekkel a várható jövőbeli csökkentések ütemezéséről – közölte a honvédelmi miniszter az ISAF parancsnokával Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozóját követő kétoldalú megbeszélésen. A parancsnok köszönetet mondott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák kiemelkedő helytállásáért, és nagyrabecsülését fejezte ki Magyarország eddigi erőfeszítései iránt. A miniszter a találkozón megerősítette, hogy Magyarország a gazdasági nehézségek ellenére továbbra is elkötelezett a szövetség afganisztáni céljainak támogatása mellett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...