Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarországra látogat az afgán elnök

Cikk:

Szekeres Imre honvédelmi miniszter meghívására Magyarországra látogat Hamid Karzai afgán elnök és Rahim Vardak védelmi miniszter. A magyar honvédség a már nem használt fegyvereket és felszereléseket átadja Afganisztának, ennek részleteiről a felek később állapodnak meg. 
Magyarországi látogatásra hívta meg csütörtökön Hamid Karzai afgán elnököt és Rahim Vardak védelmi minisztert az afganisztáni látogatáson tartózkodó Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A tárcavezető bejelentette, a magyar katonák megkezdték az afganisztáni újjáépítési csoport táborának átvételét a hollandoktól. Szekeres Imrét csütörtök délután fogadta Kabulban az afgán államfő. Karzai elnök örömmel fogadta azt a magyar felajánlást, hogy a Magyar Honvédség által már nem használt technikai eszközöket és fegyvereket átadná Magyarország Afganisztánnak, ennek részleteiről azonban csak később fognak megállapodni.  
Százezerre bővítik az afgán hadsereg létszámát
A beszélgetésen az elnök egyebek között arra volt kíváncsi, hogy tanulhatnak-e afgánok Magyarországon a katonai, illetve az egészségügyi felsőoktatásban. Hamid Karzai tájékoztatta magyar tárgyalópartnerét arról, 70 ezer, majd 100 ezer főre szeretné növelni a jelenleg mintegy 35 ezres afgán nemzeti hadsereg létszámát. Szekeres Imre meghívta magyarországi látogatásra az elnököt és a védelmi minisztert, akik elfogadták az invitálást.  
Jövő áprilisban indulnak a magyar programok
A katonák a feladatok átvétele után először a hollandok által megkezdett projekteket fejezik be, például egy sajtgyár építését és egyes utak rendbehozatalát. Jövő év áprilisától indítják a magyar programokat, amelyekről a következő egy hónap során szeretnének egyeztetni az afgán vezetőkkel. Példaként említette Szekeres, hogy magyar mérnökök segíthetnek majd utak tervezésében, de a mezőgazdaságot is segíteni kívánják különböző projektekkel. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...