Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kedden indulnak Afganisztánba a magyar katonák

Létrehozva: 2004. március 26.
Módosítás: 2004. március 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Huszonegy magyar katona utazik Afganisztánba a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők kötelékébe jövő kedden. A magyar katonák egyéni beosztásokban fognak szolgálni az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők kötelékében.
A most kiutazó katonák közül tizenegyen a kabuli nemzetközi repülőtér üzemeltetésében vesznek majd részt. A többiek a Kunduzban tevékenykedő újjáépítési csapatban látnak el törzstiszti és katonai rendészi feladatokat - hangzott el az egység pénteki búcsúztatásán, amelyen részt vett Iváncsik Imre , a honvédelmi tárca politikai államtitkára.
Eddig tíz katonánk szolgált az ázsiai országban
A katonák március 30-án utaznak Kölnbe, ahonnan a német hadsereg szállítja őket Afganisztánba. Afganisztánban jelenleg tíz magyar katona szolgál a kabuli főparancsnokságon, így a most kiutazókkal együtt összesen harmincegyen lesznek. A köszöntőjében Iváncsik Imre elmondta: a parlament felhatalmazása alapján egyszerre legfeljebb ötven magyar katona tevékenykedhet Afganisztánban egyéni beosztásban. Hangsúlyozta, hogy a katonák kiválóan felkészültek egy nehéz, veszélyes küldetés ellátására.
A politikus felhívta a katonák figyelmét, hogy Afganisztánban nemcsak katonai szakmai tudásuk legjavát kell adniuk, hanem Magyarország hírnevét is szolgálniuk kell. A hozzátartozókat biztosította arról, hogy folyamatosan tarthatják majd a kapcsolatot a katonákkal.
A parlament ötvenfős keretet hagyott jóvá
Magyarország ezzel a szerepvállalással "hozzájárul ahhoz, hogy a világ biztonságosabb legyen" - fogalmazott Iváncsik Imre. Elmondta, hogy egyelőre még nem használják ki teljes mértékben a parlament által jóváhagyott ötvenes keretet. Hozzátette, a tervek szerint később magyar egészségügyi katonák is utaznak Afganisztánba.
A NATO-főtitkár hét eleji budapesti látogatásán "erőteljesebb, nagyobb létszámú afganisztáni szerepvállalásra biztatta Magyarországot" - említette az államtitkár. Hozzátette: "Mi erre nemleges választ adtunk, hiszen úgy érezzük, hogy Magyarország erejéhez mérten most is rendkívül jelentős feladatot vállal a nemzetközi missziókban." Magyarország 2002 óta vesz részt az afganisztáni műveletekben, először törzstisztekkel, majd egy egészségügyi kontingenssel vállalt szerepet.
Ugrás vissza Ugrás vissza...