Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ősszel 160-170 magyar katona lesz Afganisztánban

Létrehozva: 2004. június 29.
Módosítás: 2004. június 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A NATO-nak az afganisztáni jelenlét kiterjesztéséhez felajánlott felderítőszázad szükség esetén heteken belül elindulhat. Így a kint lévő egészségügyiekkel együtt ősszel körülbelül 160-170 fős magyar kontingens lesz az ázsiai országban - jelentette ki kedden Isztambulban Kovács László külügyminiszter.
A NATO számára most a legfontosabb feladat Afganisztán stabilitásának biztosítása - húzta alá Kovács László . Ennek érdekében döntött úgy a szövetség, hogy kiterjeszti a missziót észak felé, majd egy második szakaszban nyugat felé. A kiterjesztéshez az egyik legnagyobb felajánlást Spanyolország tette, az ezres nagyságrendű spanyol kontingenssel együtt fogadják be a magyar századot is - mondta a magyar külügyminiszter.
Az Euroatlanti Partnerségi Tanács - a 26 NATO-tagállam és 20 partnerország - keddi ülésén meghívottként részt vett Hamid Karzai afgán elnök. Karzai egyebek közt azt hangsúlyozta, hogy a szeptemberi választások biztonságának garantálása érdekében már a nyáron szükség lenne a NATO-erők jelenlétére. Az afgán elnök a voksolás előtti helyzet érzékeltetésére elmondta, hogy az elmúlt napokban fanatikusok több merényletet is végrehajtottak olyan nők ellen, akik regisztráltatták magukat a demokratikus választáson.
A NATO-nak fontos a balkáni demokrácia támogatása
A NATO számára fontos a Balkán stabilitásának erősítése és a demokratikus erők támogatása - ismételte meg Kovács László a csúcsértekezlet eredményeit ismertetve. A boszniai NATO-misszió ugyan az év végén megszűnik, de marad egy NATO-parancsnokság a helyi haderőreform segítéséhez, a háborús bűnösök felkutatásához és a terrorizmus elleni harc koordinálására. Koszovót illetően az isztambuli döntések megalapozzák a NATO-jelenlét hatékonyságának növelését - szögezte le.
A NATO és a partnerek találkozóján több más országgal együtt Magyarország is sürgette Bosznia-Hercegovina és Szerbia-Montenegró bekapcsolódását az idén tízéves békepartnerségi NATO-programba - tette hozzá a magyar miniszter. Már korábban számos tagállam jelezte azt is, hogy támogatja Horvátország, Albánia és Macedónia mielőbbi csatlakozását a szövetséghez.
A vajdasági atrocitások megszűnését várja Kovács László az új szerb elnöktől
Kovács László a szövetség külügyminisztereinek találkozóján felszólalva felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy az etnikai konfliktusok veszélye Koszovó mellett a Vajdaságban is újra megjelent, a koszovói események után közvetlenül megszaporodtak ott a magyarok elleni erőszakos cselekmények. Boris Tadic szerbiai elnökválasztási sikere ezzel együtt remélhetően garancia arra is, hogy a vajdasági magyarok elleni atrocitások meg fognak szűnni - tette hozzá a magyar diplomácia vezetője .
Irakot illetően Kovács László elmondta, hogy a biztonsági erők kiképzésével kapcsolatos igények felmérésére első lépésben szakértői NATO-csoport utazik Irakba. Hangsúlyozta, a NATO egyelőre nyitva hagyott minden opciót arra, hol folyjék a képzés. Arról is korai még végleges döntést hozni, hogy Magyarország hol vesz részt a képzésben - tette hozzá egy kérdésre válaszolva.
Az Euroatlanti Partnerségi Tanács a 46 tagországgal jelenleg a legszélesebb keret a terrorizmus elleni küzdelemre - vélte a külügyminiszter. Mint mondta, ugyanennek a harcnak ad egyebek között közös alapot és keretet a NATO-Oroszország Tanács is.
A NATO-tagállamok és Ukrajna vezetőinek keddi ülésén - amelyen részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök is - a szövetség részéről üdvözölték Ukrajna fejlődését számos területen, de kifejezték aggodalmukat a demokrácia nem kielégítő erősödése miatt. Külön kiemelték a felszólalók annak fontosságát, hogy az elnökválasztás demokratikus módon menjen vége, és a sajtó szabadságát semmi ne korlátozza - mondta el Kovács László.
Ugrás vissza Ugrás vissza...