Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Zárógyakorlatot tartottak az Afganisztánba készülő magyar katonák

Létrehozva: 2006. augusztus 2.
Módosítás: 2006. augusztus 3.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Zárógyakorlatot tartott Táborfalván az afganisztáni újjáépítési csapatfeladatra készülő alakulat. A nyilvános gyakorlaton jelen volt Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, aki szerint jól felkészült, kitűnően képzett egység indulhat Afganisztánba. 
A honvédelmi tárca törekvése, hogy a jelenlegi 15 000-16 000-ről 18 000-19 000-re növekedjen a katonák létszáma, méghozzá korszerű fegyverekkel - jelentette ki Szekeres Imrehonvédelmi miniszter szerdán Táborfalván, miután megtekintette az afganisztáni újjáépítési csapatfeladatra készülő alakulat záró kiképzését.  
Szekeres Imre elmondta, a hadsereg korszerűsítésének keretében november végéig elkészül egy 10 éves védelmi terv, amely meghatározza, hogy a leendő hadseregnek milyen anyagi, technikai, létszám- és tudásbeli képességekkel kell rendelkeznie. Ezt a kormány elé terjeszti a tárca, és a NATO-val is egyeztetni kíván. E feladaton belül fontos lépés az alakulatoknál szolgáló katonák létszámának és a 14 000-15 000 tisztviselőt, alkalmazottat számláló egyéb létszám csökkentése, a megfelelő arányok érdekében - tette hozzá. Vagyis kevesebb háttérintézményre és hivatalra lesz szükség.  
Jól felkészült egység
A tartományi újjáépítési csoport feladatait ellátó katonák ezen a sajtó nyilvános gyakorlaton bemutatták egyebek között a csoport vezetésének működését, valamint a leendő tábor őrzés-védelmét és beléptetési rendszerét is. A hónapok óta tartó felkészítés utolsó gyakorlatán a katonák a különösen fontos, úgynevezett VIP-személyek kísérését gyakorolják, illetve azt, hogy miként reagálnak egy, a tábor ellen irányuló esetleges támadásra.  
Magáról az Afganisztánba készülő, 173 katonát felsorakoztató egységről Szekeres Imre kijelentette, jól felkészült, kitűnően képzett egységről van szó. Ez pedig a legfőbb garancia a saját biztonságuk védelmére és az Afganisztánban zajló újjáépítés segítésére. A miniszter hozzátette: a világ különböző pontjain feladatot teljesítő 1000 magyar katona egyaránt szolgálja a magyar nemzet érdekeit és a szövetség közös biztonságát. Az Afganisztánba készülő egység a holland alakulatot felváltva egy Dunántúl nagyságú tartomány újjáépítésénél lát majd el egyebek mellett őrző-védő, személy- és szállítmánykísérő feladatokat.  
Áprilisban veszik át teljesen a felügyeletet
A kormány június végén döntött arról, hogy Magyarország Hollandiától két évre átveszi a bagláni tartomány tartományi újjáépítési csoport működtetését. Az áttelepülés rövidesen megkezdődik, októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel, a tényleges tevékenység pedig jövő áprilisban indul a szükséges felkészülés és előkészületek után. Afganisztánba több részletben utazik majd ki a magyar kontingens a következő hónapokban, hogy leváltsák a kint szolgáló társaikat.  
Szeptember közepén Szekeres Imre a holland honvédelmi miniszterrel közösen látogat Afganisztánba. Útjára az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának több tagja és néhány újságíró is elkíséri majd. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...