Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több mint ötmilliárdba kerül évente az afganisztáni szerepvállalás

Cikk:

A közeljövőben egy tízfős, harcihelikopter-személyzetet kiképző magyar csoport utazik Afganisztánba, ezzel csaknem 400 főre bővül a magyar kontingens létszáma. A HM évente több mint öt milliárd forintot fordít az afganisztáni szerepvállalásra.

Több mint ötmilliárd forintot költ évente a Honvédelmi Minisztérium (HM) az afganisztáni szerepvállalásra, ebből az összegből a minisztérium csak a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) tevékenységét finanszírozza - mondta Bali József, a tárca szakállamtitkára pénteken a "Magyarország Afganisztánban - három év után" című, a Magyar Külügyi Intézet által szervezett konferencián. Hamarosan egy tízfős, harcihelikopter-személyzetet kiképző csoport megy Afganisztánba, akikkel így összesen már majdnem 400 főre duzzad a magyar kontingens létszáma az ázsiai országban.

Jelenleg összesen mintegy 380 magyar katona van Afganisztánban. Ebből 240-en a PRT-ben tevékenykednek, 30-an az afgán katonák kiképzésében vesznek részt (OMLT), 50-en törzstisztként dolgoznak, 16 személy a különleges műveleti csoportban lát el szolgálatot és idén még 40 főnyi erősítés is érkezett a helyi választások miatt.

Kulturális különbségek nehezítik a projekteket

Bali József, az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "a nyugat-európai modellek abban a régióban nem működnek"; a nagy kihívás pedig éppen az, hogy az igen jelentős kulturális szakadékokat át kell hidalni, ami eddig nem történt meg. A programok és projektek jelentős része éppen ezért nem is működik az országban. A Honvédelmi Minisztérium 400 civil programot hajt végre az országban, köztük volt például hét alapellátást végző klinika felépítése is. Ezek közül mára hat nem üzemel, mivel a személyzet munkafegyelme egészen eltérő a miénktől. Az orvosok és az ápolók egyszerűen elmennek, magára hagyva az intézményt - mondta a szakállamtitkár. Bali József szerint az afganisztáni helyreállításban a valódi cél az afgán emberek megnyerése, de erre egyre kevesebb ideje van az újjáépítésben részt vevő országoknak.

Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország addig marad Afganisztánban, amíg az országnak szüksége van a nemzetközi erők támogatására. Az államtitkár figyelmeztetett: egyelőre nem visszafordíthatatlanok azok az eredmények, amelyeket a nemzetközi erők eddig elértek.

Tomaj Dénes, a Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Főosztályának vezetője előadásában azt mondta, hogy a magyar állam a költségvetésben jövőre 459 millió forintot szán az afganisztáni fejlesztésekre, viszont 2011-re egyenlőre "egy fillért" sem terveztek be, ami összefüggésben van azzal, hogy a PRT mandátuma hivatalosan 2010-ig tart. Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseket nem szabad abbahagyni. Az osztályvezető emlékeztetett: Magyarország 2006 óta 1,5 milliárd forintot költött afganisztáni fejlesztésekre a misszió költségein felül.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy pusztán katonailag nem lehet megnyerni az afganisztáni háborút; a legfőbb cél, s egyben a helyzet kulcsa a lakosok megnyerése az ügynek, s ezért tovább kell növelni a fejlesztéseket az ázsiai országban.

Már 42 ország az ISAF kötelékében

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT mellett magyar segélyszervezetek is jelen vannak a tartományban, így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mellett a Baptista Szeretetszolgálat is. Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében már 42 ország tevékenykedik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...