Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétszáz fővel bővül az afganisztáni kontingens

Cikk:

Magyarország jövőre 200 fővel bővíti az afganisztáni kontingens létszámát, ezzel csatlakozik az Egyesült Államok stratégiájához - jelentette be Bajnai Gordon Washintonban. A kormány szándékáról értesítette a köztársasági elnököt és egyeztetést kezdett a parlamenti pártokkal, bár a külföldön szolgáló magyar katonák létszámát érintő döntés 1000 főig a kormány hatáskörébe tartozik.

Magyarország csatlakozik az Egyesült Államok afganisztáni csapaterősítési stratégiájához, jövőre mintegy 200 fővel növeli a szövetséges haderők kötelékében szolgáló csapatai létszámát - jelentette be Bajnai Gordon pénteken a washingtoni Fehér Házban. A szándékról tájékoztatták Sólyom László köztársasági elnököt is, a kormány pedig megkezdte az egyeztetést a parlamenti pártokkal. A külföldön szolgáló magyar csapatok bővítéséről a Parlament által szabott 1000 fős keretig a kormány maga dönthet, a miniszterelnök szerint azonban a kérdés súlya megköveteli a pártokkal való egyeztetést.

A 200 fős növelés az afganisztáni magyar kontingens létszámának több lépcsőben történő, 60 százalékos bővítését jelenti - mondta el Bajnai Gordon, miután másfél órás tárgyalást folytatott Joe Biden amerikai alelnökkel. Részt veszünk logisztikai, kiképzési, tréning műveletekben, támogatjuk az ottani választásokat - mondta a miniszterelnök. Joe Biden alelnök politikailag fontos és bátor döntésnek nevezte a csapaterősítéshez való magyar hozzájárulást és méltatta, hogy a magyar fél megérti az Obama-kormány új Afganisztán-stratégiáját.

A kormányfő szerint átcsoportosításokra lehet szükség, hogy a külföldön szolgáló magyar csapatok létszáma ne haladja meg a Parlament által meghatározott 1000 fős létszámot, a költségvetésen viszont nem kell változtatni a döntés miatt, a többletforrásokat a kormány a költségvetés tartalékából biztosítja. Magyarország a stratégiailag fontos területeken, például a Balkánon nem fogja feladni kötelezettségvállalásait - fogalmazott Bajnai Gordon.

Biden: Magyarország követendő példa

Magyarország demokratizálódása, éretté válása, politikai és gazdasági fejlődése az a modell, amelyet Kelet-Európának követnie kell. Ukrajna, Grúzia és a más, Európához csatlakozni szándékozó átmeneti állapotban levő államok számára Magyarország az egyik modell - fogalmazott Biden. Az alelnök méltatta a magyar válságkezelő intézkedéseket, különösen a makrogazdasági politikát.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a találkozón szó esett a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjáról, az Egyesült Államok Magyarország szerepét kiemelkedőnek látja ebben a folyamatban. Ugyancsak tárgyaltak az energiabiztonság kérdéséről, s konzultáltak arról, hogy Magyarországnak alternatív útvonalakat kell építeni alternatív gázforrásokhoz.

Bajnai: sikeres volt a washingtoni út

Bajnai eredményesnek ítélte washingtoni látogatását, a miniszterelnök szerint nagyon sok, Magyarország szempontjából fontos témában sikerült konkrét ígéreteket kapni vagy megoldási utat találni. A konkrét ügyek mellett az út célja volt az is, hogy erősítse a magyar gazdaság iránti bizalmat, illetve ismertesse a válságkezelő lépéseket az amerikai partnerekkel. A megbeszéléseken felmerült a szélsőséges politikai erők erősödése, illetve a szlovák államnyelvtörvény kérdése is.

Bajnai Gordon elutazása előtt megtekintette az őrségváltást az Arlingtoni Nemzeti Temetőben, ahol katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el az ismeretlen katonák emlékművénél, majd megkoszorúzta Julius Stahel és Alexander Sandor Asbóth magyar származású polgárháborús vezérőrnagyok sírját.

Ugrás vissza Ugrás vissza...