Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Meghalt az augusztusi támadásban megsebesült magyar katona

Cikk:

Kedd reggel belehalt sérüléseibe Kolozsvári György zászlós, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban sebesült meg. A zászlós temetéséről később intézkednek. A vezérkari főnök összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot, amely javasolhatja, hogy az elesett katonát hősi halottnak nyilvánítsák.

Meghalt a kórházban Kolozsvári György zászlós, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült – közölte kedden a Honvédelmi Minisztérium. A zászlóst, az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültjét a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg. A repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak, a 37 éves hivatásos tiszthelyettes kedd reggel halt meg a Honvédkórházban. Benkő Tibor vezérkari főnök a katona halálát követően összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot, amely javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását.

A zászlós akkor sérült meg életveszélyesen, amikor az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérő katonáit szállító egyik konvojt támadás érte. Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő, és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánítottak. Két bajtársa pedig nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. A támadás után a kómába esett katona kezelését az afganisztáni Mazari Sarifban lévő német katonai kórházban kezdték meg, majd augusztus 25-én szállították Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért.
 
Kolozsvári György 1973. december 22-én született Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban kezdte meg. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett. Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Afganisztánban 2007-ben, a PRT 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, és teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték.

Kolozsvári György zászlós halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett magyar katonák száma. A zászlós temetéséről később intézkednek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...