Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország üdvözli az afgán elnök bejelentését

Cikk:

A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium pénteken üdvözölte Hamid Karzai afgán elnök bejelentését arról, hogy országában a tervek szerint a nyáron megkezdődik a biztonsági felelősség átadásával kapcsolatos átmenet.A két tárca közös nyilatkozata szerint a döntés új szakaszt fémjelez Afganisztán stabilizálásának folyamatában.

A felelősség átadása létfontosságú a nemzetközi stratégia sikeres megvalósításában és azon eredmények megőrzésében, amelyeket a nemzetközi szereplők és az afgán hatóságok együtt értek el az utóbbi hónapokban. Hamid Karzai elnök döntése azt is bizonyítja: az afgán kormányzat szilárdan elkötelezett amellett, hogy ígéretét megtartva betöltse szerepét az átmeneti folyamatban - foglalt állást a két minisztérium. Bár az afgán elnök bejelentése fontos előrelépést jelent, az átmenetnek továbbra is "a helyi feltételeken alapuló, visszafordíthatatlan, átfogó és fokozatosan megvalósuló folyamatnak" kell maradnia –figyelmeztet a nyilatkozat. Az afgán biztonsági erőket képessé kell tenni a biztonságért viselt felelősség átvételére, ez ugyanis kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy fenntartható legyen a 2014 végéig teljes körű afgán vezetést és felelősséget előirányzó átmenet.

Az afgán elnök kedden Kabulban jelentette be, hogy az ország hatóságai júliusban elkezdik átvenni a NATO-tól az ellenőrzést hét terület - négy tartományi székhely és három teljes tartomány - fölött. A biztonsági felelősség átadásának teljes folyamata 2014 végéig húzódik el. A 2001 végén amerikai támogatással hatalomra jutott Karzai közölte, népe "nem akarja többé, hogy mások legyenek felelősek a biztonságáért", majd hozzátette, "nehéz feladat" vár az afgánokra a több mint harmincévi konfliktus sújtotta országban. A NATO tavaly döntött úgy, hogy 2014 végéig az ország egészében átadja a biztonsági feladatokat. Dacára az atlanti szövetség offenzíváinak és annak, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke két év alatt 30 ezerrel növelte az ázsiai országban szolgáló amerikai katonáinak számát, a hatalomból 2001-ben elűzött tálibok az utóbbi években teret nyertek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...