Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balesetben meghalt két magyar katona Afganisztánban

Létrehozva: 2011. május 18.
Módosítás: 2011. május 18.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Közúti balesetben meghalt két magyar katona, négy pedig megsérült kedden Afganisztánban; a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította a két katonát. Hende Csabahonvédelmi miniszter a történtekről kedden tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

A tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik gépjárműve az afganisztáni Baglán tartományban felborult. Az MRAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott járműben hat magyar katona utazott. Egy katona a helyszínen, egy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. További egy ember súlyos, életveszélyes, egy súlyos, nem életveszélyes, kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazari-Sarif városának katonai kórházába.

Az elhunyt katonák hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatta. A honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba hősi halottá nyilvánította. A honvédelmi tárca vezetője megalakította a kegyeleti bizottságot, amely a holttestek hazaszállításáról és temetéséről később dönt.

Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) szakértője kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a katonák a civileknél lényegesen fegyelmezettebben vezetnek. Rámutatott ugyanakkor, hogy az a páncélozott szállító jármű, amely felborult Baglán tartományban, viszonylag új a magyar honvédségnél, a sofőröknek nincs még nagy tapasztalatuk. Ráadásul egy olyan országról van szó, ahol teljesen más a közlekedési morál, mint Európában, bár erre viszonylag fel vannak készülve a katonák, többük már sokadszor jár a közép-ázsiai országban.

Eddig négy magyar katona halt meg Afganisztánban

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy tartományi újjáépítési csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban, jelenleg a magyar alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát. A honvédség 2008 és 2010 között négy katonát veszített az afganisztáni műveletekben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...