Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar csapatok váltják egymást Afganisztánban

Cikk:

Elkezdődött a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) kivonulása Afganisztánból; a fejlesztési projekteket lezárják, bizonyos eszközöket pedig hazaszállítanak - nyilatkozta Sipos Antal ezredes, az utolsó PRT parancsnoka szerdán Puli-Humriban, a csoport bázisán. Eközben megkezdte munkáját a Magyar Honvédség első különleges műveleti kontingense - közölte Sándor Tamás ezredes, parancsnok.

Az eszközök közül azokat szállítják haza, amelyek nem járnak túl nagy anyagi megterheléssel a honvédségnek, illetve a fegyvereket, harcjárműveket vissza kell vinni Magyarországra, mert ezek átadását egy másik félnek általánosságban tiltják a nemzetközi szabályok. Azokat a járműveket, amelyeket például az Egyesült Államoktól kapott a honvédség, visszaadják eredeti tulajdonosuknak.

"Ezt a tábort úgy kell itt hagynunk, hogy üzemképes állapotban maradjon, tehát nem fogjuk lebontani” - fejtette ki az ezredes, hozzátéve, hogy az afgán biztonsági erőknek kell átadni a létesítményt, de az még nem dőlt el, hogy a rendőrség vagy a hadsereg kaphatja-e meg.

Sipos Antal elmondta, hogy először 2009-ben járt Afganisztánban a PRT 6. váltásával, azóta nagyon sok minden megváltozott Puli-Humriban és környékén: fejlődött a vidék, a helyi közigazgatási vezetés érezhetően önállóbb lett. Az eltelt idő alatt sikerült megszervezni a helyi biztonsági erőket, így mára Baglán hat járásában az afgánok tartják fenn a rendet. A biztonsági helyzet - átmenetileg - éppen amiatt romlik az országban, ezen belül az északi tartományban is, mert a NATO-erők kivonulnak, az afgán hadsereg és a rendőrség pedig még nem eléggé fejlett. A magyar PRT hat éve segíti a lakosságot, fejleszti a helyi infrastruktúrát, munkahelyeket teremt, iskolát épít.

"Azáltal sikerült elnyernünk a bizalmukat, hogy a katonák megértették, idegen környezetbe kerültek, itt vendégek, és általában a vendég szokott alkalmazkodni" - hangsúlyozta az ezredes.

Az utolsó PRT parancsnoka sikerként értékelte, hogy - a magyaroknak is köszönhetően - kiváló kapcsolat alakult ki a helyi afgán vezetés és a nemzetközi erők (ISAF) parancsnoksága között. "Kialakult a közös tervezés, a valódi kapcsolattartás, a kormányzat, a biztonsági erők és az ISAF közötti találkozók nem csak formaságok, hanem érdemi dolgokról egyeztetnek" - hangsúlyozta.

További - immár az afgánokra háruló - feladat az állomány kiképzése és megtartása a biztonsági erőknél. Egyelőre a szelektálás problémát okoz nekik, megbízhatatlan egyének is bekerülhetnek a fegyveres erőkbe, és nagy gond a korrupció - mondta a főtiszt.

Eközben megkezdte munkáját a magyar különleges műveleti kontingens. Sándor Tamás ezredes elmondta: a csapat tagjai amerikai vezetés alatt, más nemzetek különleges erőivel közösen dolgoznak; műveleteiket együtt tervezik és hajtják végre. „Rendkívül büszkék vagyunk, hogy itt szolgálhatunk, és arra is, hogy részt vehetünk az afgán biztonsági erők különleges rendőrségi egységeinek kiképzésében" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a helyi és a NATO-nemzetek különleges erőivel. A magyar különleges erők az úgynevezett Task Force 10 parancsnokság vezetése alatt működnek Afganisztán két keleti tartományában. A magyar különleges műveleti erők 2009 óta vannak jelen az országban, bővítésüket idén jelentette be a Honvédelmi Minisztérium. Jelenleg körülbelül negyvenen dolgoznak Afganisztánban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...