Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Korszerűsödik a foglalkoztatási szolgálat

Létrehozva: 2004. szeptember 7.
Módosítás: 2004. szeptember 7.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának keretén belül 2006-ig 174 munkaügyi kirendeltséget fognak korszerűsíteni és felújítani. Biztosított lesz a megfelelő informatikai háttér és a munkatársak továbbképzésének a lehetősége is. Eddig a PHARE Twinning-programon keresztül 20 központ újult meg teljesen.
A PHARE Twinning-program - Svédország, Dánia és Magyarország közreműködésével - 2002 és 2004 között az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) modernizációjáról szólt. Az ÁFSZ országonkénti korszerűsítésével összefüggő jövőbeni feladatainak teljes összhangban kell lenniük, a Stockholmban lefektetett európai foglalkoztatottság növelésének céljaival, továbbá az állások minőségének javításával, a több és jobb munkahelyek létrejöttével.
A tagállamoknak a teljes foglalkoztatás megteremtésére irányuló tevékenységeik során olyan átfogó foglalkoztatáspolitikát kell megvalósítaniuk, amely a keresleti és a kínálati oldal igényeit összehangolja - mondta Bent Dupont előcsatlakozási szakértő.
Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: ahhoz, hogy a magyar munkaerőpiacon egyre többen találjanak maguknak munkát, 2006-ig bezáróan 174 munkaügyi kirendeltség modernizációjára kerül sor. A PHARE-programon belül már 20 kirendeltség modernizációja megtörtént, és további 20 központon a számítógéppark felújítására került sor. A teljes rekonstrukció tartalmazta az informatikai háttér korszerűsítését és az ott dolgozók továbbképzési lehetőségeinek megteremtését.
A PHARE-program keretében dán és svéd tapasztalatok átvételével, 1,25 milliárd forint ráfordítással modernizáltak megyénként egy-egy munkaügyi központot, valamint Budapesten kialakítottak egy mintaszolgálatot is.
Hatékonyabb lesz a munkaerő-közvetítés
Az egész országban egységes megjelenéssel, bútorzattal, korszerű felszereléssel működő kirendeltségek - külföldön már bevált módszerek alkalmazásával - fogják kiszolgálni a munkanélkülieket, illetve a munkáltatókat - tette hozzá a szakminiszter.
Az informatikai fejlesztések, illetve a munkatársak továbbképzése révén gyorsabban, naprakészebben követhetik majd a munkáltatók munkaerőigényét, így hatékonyabb lehet a munkaközvetítés. Ez javítja a gazdaság teljesítményét, a munkanélküliek, az inaktívak elhelyezkedési lehetőségeit. Az ÁFSZ így nagyobb szerephez jut majd a sikeres állásközvetítésekben.
Folytatódik a korszerűsítés
Pirisi Károly, az ÁFSZ főigazgatója kiemelte: a modernizált kirendeltségekben új ügyfélútvonalat alakítottak ki, és a kihelyezett számítógépek segítségével a munkanélküliek önállóan is kereshetnek állást, és regisztrálhatják magukat az interneten, hiszen felmérések szerint a munkanélkülieknek körülbelül a fele képes az önálló munkakeresésre. Így nem kell mindig közvetlenül kapcsolatba lépni az iroda munkatársával, és a lakóhelytől függetlenül, az ország bármelyik kirendeltségében lehet az internet segítségével állást keresni.
Az európai uniós segítséggel 8 milliárd forintot használnak majd fel az egész foglalkoztatási szolgálat számítógépes modernizálására, a munkatársak továbbképzésére, felkészítésére, a kirendeltségek további felújítására. Ennek keretében 1,5 milliárd forintos ráfordítással újabb 60 kirendeltséget korszerűsítenek.
Az országosan 174 kirendeltségből fennmaradó, körülbelül 90 egységnél ezt követően mintegy 2 milliárd forintból oldható meg a teljes körű felújítás.
Ugrás vissza Ugrás vissza...