Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Működik a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal ügyfélszolgálata

Cikk:

Az önkormányzatok és kirendeltségi ügyintézők, valamint a segélyben részesülők januártól június végéig fordulhatnak információért az ügyfélszolgálathoz.

Januártól telefonos ügyfélszolgálattal segíti az önkormányzatok és kirendeltségi ügyintézők szakmai munkáját a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) az "Út a munkához" program keretében - mondta Pirisi Károly, a hivatal főigazgatója szerdán. Az ügyfélszolgálaton a szociális ellátások változásaival, valamint a munkához jutást segítő közfoglalkoztatás szervezésével kapcsolatban kaphatnak információt az érdeklődők. A call-center 2009. januártól 2009. június végéig működik.

Az önkormányzatokon és kirendeltségi ügyintézőkön kívül a jelenleg rendszeres szociális segélyben részesülők, a rendelkezésre állási támogatásra, illetve a jövőben is rendszeres szociális segélyre jogosultak is kaphatnak információt. Az ügyfélszolgálat telefonon a 06-1/459-1077 telefonszámon, valamint az utamunkahoz@lab.hu e-mail címen is elérhető.

Információcsere az önkormányzatok és a kirendeltségek között

Az "Út a munkához" programban résztvevőket az önkormányzatok és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) közös adatbázisában tartják nyilván. Az adatbázis folyamatos információáramlást biztosít a települési önkormányzat, valamint a kirendeltség között a jogosultsági és folyósítási feltételek fennállásának megállapítása és ellenőrzése érdekében, és tartalmazza a rendszeres szociális segélyben és rendelkezésre állási támogatásban részesülő ügyfelek legfontosabb adatait. Ilyenek például az ellátást megállapító határozatok, a munkaügyi ellenőrzések eredményei vagy az ügyfelek munkaerő-piaci helyzetével kapcsolatos adatok.

Az önkormányzatoknak március végéig kell elkészíteniük közfoglalkoztatási terveiket, amelyeket az ÁFSZ 15 napon belül véleményez. A közfoglalkoztatási tervekben leírják, hogy egy adott településen milyen típusú munkát tud ajánlani az önkormányzat, és hány emberre van szükségük. A tervek véleményezése után az ÁFSZ kiajánlja a potenciális munkaerőt.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezdeményezésére 2008 októberében próbatervezés kezdődött 9 megye és a főváros egyes területeinek részvételével. A próbatervekből az látható, hogy az önkormányzatok főleg a köztisztasági munkákba és az idősgondozásba tervezik bevonni az "Út a munkához" programban részt vevőket - emelte ki a Pirisi Károly.

Ugrás vissza Ugrás vissza...