Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jelentősen nőtt az új állások száma márciusban

Cikk:

A munkáltatók márciusban 39.500 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, csaknem 44 százalékkal többet mint februárban, miközben több mint 2 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt márciusi munkaerő-piaci adatokból.

A bejelentett új állások számának márciusi növekedésében szerepet játszott az újabb támogatott közmunka- és közcélú munka-programok létszámigényének emelkedése, de nem elhanyagolható a nem támogatott álláshelyek számának növekedése sem. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor több mint 3 százalékkal kevesebb új álláslehetőséget jelentettek be a harmadik hónapban.

Februárral összevetve a támogatott álláshelyek 64,2 százalékos, a nem támogatott álláshelyek esetében pedig 20,1 százalékos növekedés következett be. Az Út a munkához program keretében 9907 munkavállaló részére kínáltak közcélú foglalkoztatási lehetőséget.

A hónapban összesen 57.000 állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 10,9 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 10,3 százalékos növekedést mutatott. A márciusi zárónapig összesen 25.400 állás maradt betöltetlen.

A nyilvántartott álláskeresők száma a márciusi zárónapon 644.162 fő volt, 14.815-tel - 2,2 százalékkal - kevesebb, mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 14,2 százalékos volt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 602.500 nyilvántartott álláskereső volt márciusban. A szezonálisan kiigazított idősor azt jelzi, hogy márciusban is jelentős, szezonális jellegű többlet munkaerő-kínálat volt kimutatható, ugyanakkor a szezonális ágazatokban mér nőtt a foglalkoztatottak száma.

Huszonhat cég jelentett be csoportos létszámleépítést

2010. márciusban 26 cég, összesen 1.312 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 49 fővel, csaknem 4 százalékkal nőtt a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. márciusi bejelentések létszámtartalmához képest azonban jelentős, 77,4 százalékos csökkenést regisztráltak - derül ki az ÁFSZ adataiból.

Ugrás vissza Ugrás vissza...