Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Májusban 88,6 milliárd forint többlet várható

Cikk:

A Pénzügyminisztérium az államháztartásban - önkormányzatok nélkül - 88,6 milliárd forint többletet vár májusra, az első félévre a korábbinál kisebb hiányt, 732,1 milliárdot - jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára.

Az áprilisi végleges pénzforgalmi hiány 14,3 milliárd forint volt. Az első négy hónapi deficit 522,4 milliárd, ami a GDP 1,9 százaléka, és 223 milliárd forinttal kisebb a tavalyinál.

Az államháztartáson belül áprilisban a központi költségvetés hiánya 3,7 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak deficitje 21 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapoknál 10,4 milliárd forintos szufficit alakult ki.

A költségvetés bevételei közül a vártnál kedvezőbben alakult az általános forgalmi adó: a 269,9 milliárd forint összegű áfa 8,2 milliárddal nagyobb a prognózisnál, és 14,2 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi összeget.

Több jövedéki adó

A jövedéki adóbevétel 77,4 milliárd forint volt, az összeg 27,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Miközben az üzemanyagokból hat százalékkal kisebb, 38,7 milliárdos bevételt regisztrált a PM, addig dohánytermékekből 31,2 milliárd forint összegű jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, amely a bázishoz képest 19,4 milliárd forintos növekedést mutat.

Az eltérés alapvető oka az előlegfizetés határidejének változása. A 149,2 milliárd forintos személyi jövedelemadó bevétel is meghaladja az előirányzatot, 9,2 milliárddal, és csaknem 26 százalékkal több a 2007. évi áprilisinál. Karácsony Irén szakállamtitkár magyarázata szerint az szja-bevallások, illetve befizetések nagy részét idén már áprilisban megtették az adózók, tavaly ezt májusra csúsztatták át.

Májusra a PM 88,6 milliárd forint többletet vár, az első fél évre pedig a korábbi 803,3 milliárd deficittel szemben 732,1 milliárd forint hiányt prognosztizál, ami a GDP 2,7 százaléka - jelezte Keller László.

Marad a hiányszám

Az év egészére továbbra is a GDP 4 százalékának megfelelő, 1092,3 milliárd forint államháztartási hiánnyal számol a szaktárca - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy a kamatkiadások várhatóan 53 milliárd forinttal, a nyugdíjkiadások pedig 30 milliárddal meghaladják a prognózist, ezért a kedvező folyamatok mellett sem indokolt a GDP 4 százalékának megfelelő, említett éves deficit összegen változtatni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...