Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tavaly 907 milliárd volt az államháztartás hiánya

Cikk:

A várt 4 százalékkal szemben tavaly a GDP 3,3 százaléka volt az államháztartási hiány. A decemberi adó- és járulékbevételeknél már érződött a gazdasági világválság hatása - mondta Keller László a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az államháztartás - önkormányzatok nélkül - decemberben 68,6 milliárd forint többlettel zárt, 2008 egészében 907,1 milliárd forint hiánnyal, ami a GDP 3,3 százaléka - jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Januárra a tárca - önkormányzatok nélkül - 39 milliárd forint többletet vár, ami a GDP 0,1 százaléka.

A múlt év utolsó hónapjában az adó- és járulékbevételeknél már megmutatkoztak a világgazdasági válság hatásai - jelezte Keller László. Társasági adóból a vártnál 40,1 milliárd forinttal, az áfánál 9,8 milliárddal kevesebb folyt be decemberben. Ugyanakkor személyi jövedelemadóból a prognózisnál 8,8 milliárd forinttal, a társasági különadóból 10 milliárddal több érkezett be decemberben a költségvetésbe.

Kétszáz milliárddal csökkent a pénzforgalmi deficit

Az eredeti 2008. évi pénzforgalmi hiányprognózis a GDP 4,0 százaléka volt. Az államháztartás pénzforgalmi deficitje - önkormányzatok nélkül - a 2008. évi előirányzathoz képest több mint 200 milliárd forinttal lett kisebb. Ebben az államháztartási folyamatok kedvező alakulása mellett szerepet játszottak a világgazdasági válság nyomán októberben meghozott, hiánycsökkentő kormányzati intézkedések is, amelyek önmagunkban 0,4 százalékkal mérsékelték a deficitet.

"A 2008. évi gazdasági növekedés kisebb lesz a konvergenciaprogramban, illetve a prognózisban  rögzítettnél" - mondta az államtitkár. (A GDP 2007-ben 1,1 százalékkal nőtt, a tavalyi harmadik negyedévben 0,8 százalékkal, s az év egészére egy százalék körüli növekedés várható.)

Deficites a tb-kassza

A tavalyi  államháztartási mérleg összetevőit vizsgálva megállapítható, hogy a központi költségvetés 861,7 milliárd hiányt halmozott fel, az elkülönített állami pénzalapoknál 28 milliárd forint többlet keletkezett, a társadalombiztosítás egyenlege 73,4 milliárd forint deficitet mutat. A szaktárca előrejelzése szerint az államháztartás 2008. évi eredményszemléletű, az európai uniós normáknak megfelelő egyenlege - ami már tartalmazza az önkormányzatok mérlegét is - a GDP 3,3 százaléka lesz, plusz/mínusz 0,2 százalékos eltéréssel. A végleges adat tavasz végén válhat ismertté. 2006-ban 9,3 százalékos, 2007-ben 4,9 százalékos volt a deficit - emlékeztetett az államtitkár.

A hiányt a magánnyugdíj-pénztári korrekció 0,6 százalékkal csökkenti, ami azt jelenti, Magyarország államháztartási mérlege megfelel a maastrichti, GDP-arányosan 3,0 százalékos hiányt lehetővé tevő feltételének. A konvergenciaprogram 2008-ra GDP-arányosan 4,1 százalékos államháztartási hiányt írt elő.

A kormány több hazai és nemzetközi prognózist is elemezni és mérlegelni fog, mielőtt javaslatot tenne az adó- és járuléktörvények esetleges, a parlament által megszavazott átalakítására - mondta Keller László, aki rögzítette: "az érvényes 2009. évi költségvetés nem omlott össze".

Ugrás vissza Ugrás vissza...