Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányfő meghirdette a második gazdasági akciótervet

Cikk:

 

Közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, megkezdik a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében; tárgyalások indulnak a kormány és az önkormányzatok között a közszolgáltatásokról; bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban – a második gazdasági akcióterv legfontosabb elemei.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök szerintaz államot magánérdekmentes szférává kell tenni, ugyanis az állam piacosítása egy öngyilkos modell, amely a végén megsemmisíti az állam lényegét, a közérdek képviseletét. A második akciótervben a közterhek arányos elosztását, a munkahelyteremtést és megőrzést, valamint a rossz szabályozások átalakítását ígérte a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az államot, az állam működését is meg kell tisztítani a magánérdektől, ezért a kormány felülvizsgálja a PPP-beruházásokat, azonnal felfüggesztik a szerződéskötéseket. Lehetőséget adunk a visszalépésre az állami nyugdíjpénztárba, és aki visszalép, annak az állam garantálja, hogy nem éri veszteség – tette hozzá a miniszterelnök.

Összevonják a közlekedési cégeket
 
Az akcióterv részeként közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködés mindkét felet kielégítő módozatát. Az állami bürokrácia területén a költekezést legalább öt százalékkal lehet csökkenteni, ezzel több tízmilliárd forintnyi közpénz maradhat a kasszában.

2011 első napjától kiszámítható, átlátható és arányos adózást vezetnek be. Aki tízszer többet keres, az tízszer annyit adózik majd; aki több emberről gondoskodik, mert több gyermeket nevel, az kevesebb adót fizet – fogalmazott Orbán Viktor.
 
Munkahelyteremtés, szakképzés, vállalkozások

A kormány a kereskedelmi kamarával megállapodást ír alá a a német típusú, "duális" szakképzési rendszer bevezetéséről Magyarországon. Megkezdik a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében. Ha valaki 8 óra helyett kétszer 4 órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet csak. Bevezetik továbbá a Széchenyi-kártyát az agráriumban, lehetővé teszik a helyi termelői piacok megnyitását, és forgóeszköz-hitelt nyújtanak az agrárium számára.

Eltörlik az elvárt jövedelemhatárt, az önfoglalkoztató vállalkozások adózását egyszerűsítik, a vállalkozási piacot megtisztítják az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének megteremtésével; a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millióról 100 millió forintra emelik, 20 százalékkal csökkentik a fejlesztéseknél a pályázatok elbírálásában részt vevő szervezetek számát, 10 százalékkal csökken a pályázati mellékletek száma, 30 százalékkal az adatlapok hossza, és 2011 végére megteremtik a papírmentes pályázás lehetőségét.

Az előtakarékosságot a jelenlegi 8 helyett 10 évig támogatják. A jövőben a közeli hozzátartozó is felhasználhatja majd a lakáscélú előmegtakarítást, az áthidaló kölcsönként adható hitelek arányát pedig 75 százalékra emelik.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...