Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az alaptörvényben rögzítik a névjegyzékbevétel szabályait

Cikk:

A parlament alkotmányügyi bizottsága azt kezdeményezi, hogy az alaptörvény ne csak lehetővé tegye az előzetes regisztráció bevezetését, hanem annak alapvető szabályait is tartalmazza. Alaptörvényi szinten rögzítik a névjegyzékbevétel kérelmezésének határidejét és módját, valamint azt, hogy csak a határon túlról lehet levélben feliratkozni.

A Salamon László vezette testület szerdán terjesztette be az erről szóló módosító javaslatát az Országgyűlésnek. Korábban az előterjesztők mindössze azzal egészítették volna ki az alaptörvényt, hogy sarkalatos törvény feliratkozáshoz kötheti a választójog gyakorlását. Az előterjesztéshez érkezett bizottsági módosító javaslat viszont az alaptörvényben rögzítené, hogy a névjegyzékbevétel a választást vagy a népszavazást megelőző 15. napig kérelmezhető.

A javaslat alapján a választójog csak a névjegyzékbevétel után gyakorolható. A magyarországi lakóhellyel rendelkezők személyesen vagy elektronikus úton iratkozhatnak fel. Az eredeti, választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslat emellett a levélben történő névjegyzékbevételre is lehetőséget adott volna a Magyarországon élőknek, ám a bizottsági indítványban ez a lehetőség már nem szerepel. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben vagy elektronikus úton kérhetik felvételüket a névjegyzékbe. A javaslat szerint a névjegyzéket minden országgyűlési választás előtt meg kell újítani, kivéve, ha a voksolást a parlament feloszlása vagy feloszlatása miatt tartják.

Mivel a parlament hétfőn már lezárta a választási névjegyzékbevétellel összefüggő alaptörvény-módosítás részletes vitáját, ezért a parlament a most benyújtott változtatásról csak szavazni fog, tárgyalni nem.

Ugrás vissza Ugrás vissza...