Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Három százalékkal nőtt az alapkamat

Létrehozva: 2003. november 28.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A jegybank monetáris tanácsa pénteken azonnali hatállyal 12,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatlábat az addigi 9,5 százalékról. Járai Zsigmond jegybanki elnök szerint a kamatemelésre az inflációs cél eléréshez volt szükség.

A monetáris tanács - amelynek ülésén részt vett László Csaba pénzügyminiszter is - döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben a forintárfolyam jelentősen gyengült, az állampapírhozamok pedig emelkedtek. A tanács közleménye szerint az állampapír-piaci hozamok emelkedése és a leértékelődési várakozások növekedése azt mutatja: a külföldi befektetők csak drágábban hajlandóak a túlköltekezéshez forrást biztosítani.

A középtávú gazdasági növekedés szempontjából a monetáris tanács szerint az lenne az ideális, ha a külső finanszírozási igény csökkentése a költségvetési hiány csökkenésén és a háztartások megtakarításainak növekedésén keresztül valósulna meg. Ezért addig, amíg a költségvetési szigorítás és a lakossági megtakarítások bővülésének pozitív hatásai nem jelentkeznek, az MNB arra törekszik, hogy magasabb kamatszint fenntartásával az árfolyamot a 2005-ös inflációs cél eléréséhez szükséges szinten stabilizálja - áll a tanács közleményében.

A gazdaságpolitikai helyzet nem indokolja a forint gyengeségét

A pénzügyminiszter pénteken kiadott közleményében leszögezi: sem a magyar gazdaság jelenlegi alapjai, sem sem kilátásai nem indokolják a forint árfolyamának gyengeségét. László Csaba közleménye szerint a csütörtöki pénzpiaci események egyértelműen spekulációs szándékra vezethetők vissza.

A pénzügyminiszter aláhúzta: a kormány szerint nem indokolt, hogy a külső egyensúly javulása érdekében az árfolyam jelentősen gyengüljön. Ezért támogatja a jegybankot, hogy a spekulációs okokra visszavezethető forintgyengülésnek akár drasztikus lépésekkel is elejét vegye - olvasható a közleményben.

Január óta duplájára nőtt a kamat

A jegybanki alapkamat ilyen magasan az új kamatstruktúra tavaly júniusi kialakítása óta nem volt. Akkor az alapkamatot 11,25 százalékos szinten határozták meg, s azóta 2003 közepéig folyamatosan mérséklődött. A legalacsonyabb szinten, 6,5 százalékon ez év januárjában volt.

Járai Zsigmond , a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács ülését követően azt közölte: a jegybank megítélése szerint a magasabb kamat kevesebb kockázatot jelent a piac bizalmának visszaszerzése szempontjából, mint a forint további gyengüléséhez fűződő felerősödő várakozások. A nemzeti bank vezetője megerősítette: az MNB-nek nincs kifejezett árfolyamcélja, csak a 2005 végére elérendő négy százalék alatti inflációra koncentrál, és ezt szem előtt tartva döntött a kamatemelésről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...