Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyre népszerűbb az alkalmi munkavállalói könyv

Létrehozva: 2004. július 28.
Módosítás: 2004. július 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Egyre nagyobb arányban foglalkoztatják a munkáltatók legálisan az alkalmi munkásokat, az év első 5 hónapjában már 62 499 alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki országszerte, miközben tavaly egész évben ez a szám 80 724 volt.
Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás egyik fő célja, hogy a rövidebb időtartamú - alkalomszerű munkát is munkaviszonyként elismerve - jogosultságot adjon a társadalombiztosításra, valamint a munkanélküliek járadékára.
A rendszer előnye, hogy a munkabér összegéhez igazodó értékben - az alkalmi munkavállalói könyvbe beragasztott közteherjegy-bélyeggel - a munkabért terhelő valamennyi járulék és a munkavállalót terhelő személyi jövedelemadó-előleg egyaránt teljesíthető.
A munkavállaló a közteherjegy ellenében bizonyos egészségügyi- és nyugdíjbiztosításra, valamint munkanélküliek járadékára szerez jogot. A közterhek befizetésére májusig csaknem 232 millió forintért vásároltak bélyegeket, 2003-ban ez a szám - az egész évre vonatkozólag - 490 millió forint volt.
Csökkent a közteherjegyért fizetendő összeg
A tárca adatai szerint az alkalmi munkavállalói könyvet igénylők mintegy 60 százaléka munkanélküli, de évről évre egyre több a nem regisztrált munkanélküliek, a pályakezdők, a háztartásbeliek, a gyesen lévők, sőt a munkaviszonyban állók száma is - tette hozzá a miniszter.
Annak érdekében, hogy az alkalmi munkák minél nagyobb hányada legálissá váljon, visszaszoruljon a fekete munka, jobban elterjedjenek a részmunkaidős és atipikus foglalkoztatási formák, a közterhek egyszerűsített befizetésével együtt indokolt volt a közteherjegy összegének lényeges mérséklése is. Erre 2002-ben került sor, amikor körülbelül felére csökkent a közteherjegyért fizetendő összeg - mondta Burány Sándor.
Ha a munkaadó a munkaügyi központ által nyilvántartott munkanélkülit foglalkoztat, a korábbi mintegy negyedére csökkentett értékű közteherjegy lerovásával teljesítheti a járulékfizetési kötelezettséget.
Jelentősen nőtt a kiadott munkakönyvek száma
A szakminiszter kiemelte: az alkalmi munkavállalói könyv kiállítását a munkanélküli és munkanélküliként nem nyilvántartott személy egyaránt kérheti a lakóhelye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen, illetve - az erre irányuló megállapodás alapján - a települési önkormányzat jegyzőjénél is.
A kedvezmények hatására az alkalmi munkavállalói könyvek száma már 2002-ben 22 százalékkal, az eladott bélyegek értéke csaknem 50 százalékkal emelkedett. Tavaly a könyvek száma a duplájára nőtt, az eladott bélyegek összértéke csaknem 70 százalékkal volt több, mint 2002-ben.
A tendencia az idén is folytatódott, az első öt hónapban a kiadott könyvek száma 54, az eladott bélyegek értéke 52 százalékkal haladta meg a tavalyi első öt hónap adatát - tette hozzá a miniszter.
Ugrás vissza Ugrás vissza...