Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadta az Országgyűlés az új alaptörvényt

Cikk:

A parlament hétfőn 262 igen szavazattal, 44 nem ellenében, egy tartózkodás mellett elfogadta a 2012 január 1-jén hatályba lépő alaptörvényt. A kormánypártok és Pősze Lajos független képviselő igennel szavaztak, nemmel szavazott a Jobbik frakciója, valamint két független: Ivády Gábor és Szili Katalin. Kövér László házelnök történelmi pillanatnak nevezte az új alaptörvény elfogadását.

Elfogadta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét hétfőn az Országgyűlés.Az új alkotmányra 262-en szavaztak igennel, 44-en nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott. Igennel voksoltak a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint a független Pősze Lajos. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció és két független képviselő, Ivády Gábor és Szili Katalin. Tartózkodott a szintén független Molnár Oszkár. Az alkotmányozásban nem, így a szavazáson sem vett részt az MSZP és az LMP. A szavazás eredményét vastaps fogadta a kormánypárti padsorokból.

MTIParlamenti képviselők a Himnuszt éneklik az új alaptörvény elfogadása után 2011. április 18-án

Kövér László házelnök a döntés után mondott beszédében úgy fogalmazott: "történelmi pillanatnak lehettünk részesei az imént, amikor a Tisztelt Ház elfogadta Magyarország új alaptörvényét. Ezzel lezárta azt az előkészítő szakaszt is magában foglaló 11 hónapos folyamatot, amellyel létrehoztuk az alaptörvény szövegét. Lezárta az átmenetiség 1989. október 23-a óta számított több mint két évtizedét, és lezárta az elmúlt 67 évet is, legalábbis amennyiben azt alkotmányos tekintetben a legitim alkotmány érvényesülésének hiányával írjuk le". Az Országgyűlés elnöke szerint Magyarország új alaptörvénye visszakapcsolja a jogalkotást a történeti alkotmány folyamatába. A múltunkból, a hagyományainkból építkezik, de a jövőt is szem előtt tartva a jelen problémáira keres és tartalmaz válaszokat - mondta. Az új alaptörvény a nemzeti érdekekből indul ki, de azok érvényesítését a XXI. század együttműködő Európájában tartja lehetségesnek - hangsúlyozta. A házelnök szerint az új alkotmány magyar, de mint a magyar nemzet ezer esztendeje, befogadó; egyenjogú államalkotó közösségeknek tekinti a velünk élő nemzetiségeket. Az új alaptörvény történelmünk és civilizációnk alapjaként fogadja el a kereszténységet, biztosítva ugyanakkor mindenki számára a lelkiismereti szabadságot - mondta Kövér László, emlékeztetve, hogy az elfogadott alkotmány az Európai Unió alapjogi chartájára épít, az emberi és polgári jogokat eszerint állapítja meg. Ez az alaptörvény legitim, nemzeti, nem kirekesztő, ellenben integráló, hagyománytisztelő, de jövőbe tekintő, tiszteletreméltó alkotás - zárta szavait a házelnök.

A képviselők ezt követően elénekelték a Himnuszt. A voksoláson jelen volt mások mellett Schmitt Pál köztársasági elnök, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint a konzultációs és tanácsadó testület több tagja, így Boross Péter volt kormányfő, Pozsgay Imre, a Németh-kormány egykori államminisztere és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő.

Vélemények, pártreakciók

A jobbikos képviselők a szavazás eredményének kihirdetésekor "Áruló nem leszek!" feliratot formáztak betűkből az ülésteremben. Az ellenzéki Lehet Más a Politika (LMP) és az Magyar Szocialista Párt (MSZP) nem vett részt az alkotmányozás vitájában, így a szavazáson sem.

Mesterházy Attila, MSZP elnöke szerintaz új alkotmány illegitim és ideiglenes, ezért a párt politikai nyilatkozattervezetet nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben kezdeményezik, hogy az Országgyűlés tegyen hitet a köztársaság értékrendje mellett. A nyilatkozatban szerepelne, hogy legyen április 18. a Magyar Köztársaság védelmének napja, kimondaná, hogy a köztársaság nem átmeneti politikai berendezkedés, hanem a nemzetet összetartó erő, a demokrácia szervező elve, a magukat egyenlőnek valló magyar polgárok közösségének kifejezője. A pártelnök élesen bírálta a hétfőn elfogadott alaptörvényt.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a magyar történelem nagy pillanatának nevezte az új alaptörvény elfogadását. A kisebbik kormánypárt politikusa szerint az új alaptörvénnyel kapcsolatos szavazást beárnyékolta az két ellenzéki párt távolmaradása és a Jobbik üléstermi viselkedése. Mindenki, aki ebben részt vett úgy érezte, hogy a gyermekeink, unokáink számára is hosszú évtizedekre szólt ez az alkotmányozás, és része annak a jövőépítésnek, amire vállalkoztunk - emelte ki a kereszténydemokrata politikus.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint minden magyar büszke lehet az új alaptörvényre. A parlamenti szavazás után a frakcióvezető úgy nyilatkozott: valószínűleg még nem született olyan törvény Magyarországon, amelyről több mint nyolcmillió választót kérdeztek volna meg. Lázár szerint minden magyar választópolgárnak meg kell kapnia az alkotmány teljes szövegét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...