Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Áder János az államfőjelölt

Cikk:

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Áder János EP-képviselőt jelölte a köztársasági elnöki posztra, aki elfogadta a jelölést és jelezte: három év után hazatér Brüsszelből, párttagságáról pedig lemond. A kormánypártok támogatásukról biztosították a jelöltet, míg az ellenzéki frakciók élesen bírálták a miniszterelnök döntését. A parlament május 2-i ülésén szavazhat az államfőről.

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Áder János fideszes EP-képviselőt javasolta köztársasági elnöknek a kormánypárti frakciószövetség hétfői esti ülésén – számolt be a döntésről Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Orbán Viktor javaslatát azzal indokolta, hogy Áder János biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani a magyar politikai rendszernek, legfontosabb feladata pedig az új alkotmányos rendszer megerősítése lesz. A miniszterelnök korábban egyeztetett a Fidesz elnökségével, a kormány tagjaival és Áder Jánossal is, aki vállalta a jelölést, a kormánypárti frakciószövetség pedig támogatta a jelöltet – mondta el Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A jelölési folyamat kedden kezdődik, a Fidesz-KDNP-frakció pedig azt javasolja a házelnöki jogokat jelenleg gyakorló Lezsák Sándor alelnöknek, hogy a parlament május 2-án válassza meg az új államfőt. Áder Jánost a frakció is meghallgatja majd.

Áder János közleményében azt írta: volt ideje szembenézni a feladat súlyával és jelentőségével, a jelölést elvállalja, csaknem három év után hazatér Brüsszelből, párttagságáról pedig lemond.

Az 53 éves politikus korábban volt a Fidesz ügyvezető alelnöke, 1998 és 2002 között az Országgyűlés elnöke, majd egy cikluson át a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott, 27 éve nős, négy gyermek édesapja.

Reagálások, pártvélemények

Az ellenzéki pártok a hivatalos bejelentést megelőzően egybehangzóan a fideszes politikus államfővé választása ellen emeltek szót. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője még délután azt mondta: reméli, hogy a kormánypártok nem pártkatonát, hanem az államfői tisztség méltóságát visszaszerezni képes, köztiszteletben álló személyiséget jelölnek köztársasági elnöknek.

A Jobbik ugyancsak a délutáni órákban úgy foglalt állást, hogy Áder János személyében az új államfő egy "ízig-vérig pártember" lesz. Balczó Zoltán, a párt alelnöke emlékeztetett, a Jobbik álláspontja szerint Schmitt Pál lemondásának körülményeivel olyan mértékben veszítette el az államfői intézmény a hitelét, hogy ennek a helyreállítására az egyetlen lehetőség a nép általi közvetlen választás lett volna.

Az LMP - szintén Áder János hivatalos jelöltté válása előtt - azt közölte, nem vesz részt az államfőválasztásban, mivel az eljárást mondvacsináltnak tartják. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője azt mondta: Áder János nevéhez köthető az elmúlt évek "leggyalázatosabb törvényei közül kettő", a választási törvény és az igazságszolgáltatásra vonatkozó jogszabály.

A parlament május 2-án választhatja meg Schmitt Pál utódját, aki április 2-án mondott le, azután, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...