Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:4,8 százalékos államháztartási hiány várható

Létrehozva: 2003. július 28.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Pénzügyminisztérium korábbi 4,5 százalékos előrejelzésével ellentétben most 4,8 százalékban határozta meg az államháztartási hiányt a bruttó hazai össztermék százalékában. A közlés szerint az idén a GDP 18 690 milliárd forint lesz, szemben az előirányzott 18 510 milliárddal.

A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint az idén az államháztartási hiány 4,8 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) százalékában, szemben az előirányzott 4,5 százalékkal - tette közzé a tárca a honlapján. A 2003. évi költségvetési törvény a deficitet 839,5 milliárd forintban határozta meg, amelyet most a tárca prognózisában 904,3 milliárd forintra módosított.

A közlés szerint az idén a GDP 18 690 milliárd forint lesz, szemben az előirányzott 18 510 milliárddal. A központi költségvetés adóssága a GDP százalékában az előirányzott 54,9 százalékról 55,4 százalékra változott. Az államháztartási bevételek az előirányzott 9 856 milliárd forintról 9 994,7 milliárd forintra módosultak.

Az szja-kiesést pótolja a társasági adó bevétele

A közlés szerint a bevételi oldalon a központi költségvetés és a Nyugdíjbiztosítási Alap kivételével a többi alrendszer esetében összességében az előirányzatnak megfelelő teljesítéssel számol a PM. Így a költségvetés személyi jövedelemadó-bevételeinél valószínűsíthető mintegy 30 milliárd forintos bevételkiesést várhatóan ellensúlyozza a társasági adóbevétel többlete. A pénzintézetekkel együtt számított társasági adóból származó bevétel az előirányzott 417,3 milliárd forinttal szemben az idén várhatóan 447,9 milliárd forint lesz.

Mintegy ötvenmilliárdos áfatöbblet

A tárca közlése szerint az általános forgalmiadó-bevételek mintegy 50 milliárd forintos várható többletét az első félévi folyamatok alapozzák meg. Az idei évre a korábban tervezett 1591 milliárd forintos bevételt 1638 milliárdra várják.

A központi költségvetési szervek bevételi előirányzatánál magasabb, mintegy 80 milliárd forintos teljesülés várható, amely alapvetően az átvett pénzeszközök miatti halmozódással magyarázható - közölte a pénzügyi tárca.

A járulékokból több folyik be a vártnál

A Nyugdíjbiztosítási Alapnál a munkáltatói és az egyéni járulékbevételek is túllépik az előirányzat szintjét összesen több mint 25 milliárd forinttal. Az előirányzat a két tételnél összesen 1 203,6 milliárd forint volt, amelyet most a tárca 1 228,9 milliárdra módosított.

A közlés szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásai a mérlegben összességében csak kis mértékben nőnek, ami annak az eredménye, hogy az alapnál úgynevezett kereszthatás érvényesül, amely magába foglalja a svájci indexálás szerinti novemberi nyugdíjkorrekciót, de a 13. havi nyugdíj első hetének kifizetését januárra teszi.

Nőttek a kiadási oldal számai

A közlés szerint a kiadási oldalon több mérlegsoron is várható túllépés az előirányzathoz képest. Eszerint az összes kiadás az idei évre 10 695,6 milliárd forint volt, ez a PM szerint 10 899 milliárd forint körül alakul.

Az agrárgazdasági támogatások várható kiadásai - az általános tartalék terhére - 6 milliárd forinttal haladják meg a tervezett előirányzatot. Az idei évre előirányzott 231,8 milliárd forintról a PM várakozásai szerint 237,8 milliárd forint lesz.

A lakáshiteligények bevételt hoztak

A tárca közlése szerint a lakástámogatások esetében az eltérést a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatásának, az igénybevevők számának nem várt emelkedése miatti jelentős, mintegy 38 milliárd forint növekedés okozza. A korábban tervezett 81,6 milliárd így 119,1 milliárdra módosult.

A kismamáknak megítélt támogatás 33 milliárdot vesz el

A tb közreműködésével folyósított ellátások közül a családi támogatások esetében mintegy 33 milliárd forint többletkiadás várható a kismamák jövedelempótléka miatt. Ezenfelül a jövedelempótló és jövedelemkiegészítő ellátásoknál jelentkezik jelentős mértékű, 20-24 milliárd forint körüli többlet.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közül az Egészségbiztosítási Alap esetében a gyógyszerkiadások lépik túl jelentős mértékben, több mint 20 milliárd forinttal, az előirányzatot. A gyógyszertámogatás mértéke a korábbi 216,97 milliárdról 239 milliárdra módosult.

A 2,5 százalékos megszorítást elviszik az előző évek

A közlés szerint a költségvetési intézmények körében a kiadások alakulását befolyásolja egyrészt a kormány júniusi döntése alapján a központi költségvetési szervek támogatási előirányzatainak 2,5 százalékos lineáris zárolásáról szóló határozat.

Ezzel ellentétes az előző évek kötelezettségvállalással terhelt maradványainak magasabb arányú felhasználása, valamint a humán normatívák mintegy 40 milliárd forintos túllépése - közölte a PM.

Ugrás vissza Ugrás vissza...