Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Januártól adó- és járulékkedvezmény jár a fiatal pályakezdőket foglalkoztatóknak

Létrehozva: 2004. szeptember 20.
Módosítás: 2004. szeptember 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A munkaügyi minisztérium idén ősszel 50 pályaválasztási kiállítást rendez országosan, ahol csaknem 1 300 közép-és felsőoktatási intézmény mutatja be képzési kínálatát és az oktatott szakmákat az érintett pályakezdők munkanélkülieknek. 2005. január 1-jétől adó- és járulékkedvezményben részesülnek azok cégek, akik tartósan munkanélkülieket vagy 25 év alatti fiatalokat foglalkoztatnak.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM), valamint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (AFSZ) a korábbi éveknél is nagyobb figyelmet fordít a fiatalok munkaerő-piaci esélyeinek javítására és elhelyezkedésük elősegítésére. Felmérések szerint augusztus végén 38 ezer 778 regisztrált pályakezdő munkanélküli volt, ebből 11 ezer 224-en alapfokú végzettséggel, 21 ezer 513-an középfokúval rendelkeztek, míg több mint 6 ezren voltak azok, akik valamilyen diplomával rendelkeztek.
Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta: alapvető cél a fiatalok mielőbbi munkához jutásának biztosítása, ha ez nem sikerül azonnal, akkor a foglalkoztathatóságuk javítása. Ennek érdekében a munkaügyi központok minden évben felmérik a területükön működő oktatási intézmények várható kibocsátását, és ez alapján készülnek fel az állást kereső fiatalok fogadására. A tárca az érintett munkanélküliek foglalkoztatásának elősegítése érdekében a munkaerő-piaci szolgáltatásokra és aktív eszközök - képzések, munkatapasztalat szerzés, intenzív álláskeresés, bértámogatás - alkalmazására helyezi a hangsúlyt.
Pályaválasztási kiállítások, állásbörzék
Az általános munkaerő-piaci szolgáltatásokon túl kiemelt jelentőségűek a munkaügyi központok szervezésében megrendezésre kerülő megyei pályaválasztási kiállításoknak is. Idén ősszel 50 pályaválasztási kiállítást rendeznek országosan 120 ezer fő részvételével, ahol csaknem 1 300 közép- és felsőoktatási intézmény mutatja be képzési kínálatát és az oktatott szakmákat - tette hozzá a szakminiszter.
A megyékben minden ősszel kifejezetten az állástalan fiataloknak szóló képzési és állásbörzéket is szerveznek. Idén közel 70 börzét tartanak országszerte, amelyekre több mint 30 ezer érdeklődőt várnak. Tavaly a munkaadók több mint 40 ezer álláshelyet kínáltak, a felvételi beszélgetéseket követően pedig mintegy 10 ezer munkaviszony jött létre, közülük 8 ezer 500 fiatal pályakezdő volt.
Felzárkóztató programok
Mivel a fiatalok jelentős része szakképzetlenül vagy nem a piaci igényeknek megfelelő szintű és szakirányú képzettséggel rendelkezik, ezért esélyeik növeléséhez és foglalkoztatásuk elősegítéséhez különböző programokat dolgoztak ki. Jelenleg 18 komplex országos munkaerő-piaci program segíti a pályakezdők gyakorlatszerzését, egyebek közt Budapesten, Baranyában, Békésben, Borsodban, Hajdú-Biharban, Hevesben, Nógrádban, Somogyban, Szabolcsban, Szolnok megyében és Tolnában. Csaknem 500-an vesznek részt abban a 7 programban, amelyek a diplomás pályakezdők elhelyezkedését, munkatapasztalat-szerzését támogatja.
Burány Sándor kiemelte: fontos szempont a szakmával nem rendelkezők képzésének és munkatapasztalatának elősegítése, amelyre jó lehetőséget biztosítanak a termelőiskola és a tranzit foglalkoztatási programok. A termelőiskolai modell elsősorban azoknál hoz eredményt, akik szociális helyzetük miatt a hagyományos iskolarendszerben nem képezhetőek. A tranzitfoglalkoztatás átmeneti foglalkoztatási forma adott projektek - legtöbbször közmunkák - gyors lebonyolítására, amelyeknél a munkáltató általában a részműveletek elvégzésére köt határozott időre szóló munkaszerződést.
Az említett programokban több száz fiatal vesz részt folyamatosan.
Adó- és járulékcsökkentés
Adó- és járulékcsökkentések is segítik a fiatalok elhelyezkedését. Mintegy 50 százalékos járulékkedvezményt kap minden olyan munkaadó aki: 25 év alatti fiatal pályakezdőt, 50 év feletti tartósan munkanélkülit, valamint gyesről, gyedről visszatérőt alkalmaz. Ez a kedvezmény a fiatalok foglalkoztatása esetén 9 hónapig érvényes - hangsúlyozta a szakminiszter.
A mikró és a kisvállalatok adókedvezményben részesülnek abban az esetben, ha cégük létszámát a megadott kritériumnak megfelelően bővítik.
Burány Sándor kiemelte, hogya Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel történt egyeztetést követően elkészültek az erre vonatkozó törvénytervezetek, amelyek az Országgyűlés jóváhagyását követően, várhatóan 2005. január 1-jétől hatályosak.
A pályakezdő fiatalok elhelyezkedését segítő önálló aktív támogatásra a munkaügyi központok idén csaknem 5 milliárd forintot használnak fel. Tavaly összesen 82 ezer 895 munkanélküli vett részt valamilyen képzésben, ebből 18 ezer 303-an voltak pályakezdő munkanélküliek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...