Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Stratégia az allergiás megbetegedések csökkentésére

Létrehozva: 2003. március 26.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarországon ma 2,5-3 millió ember küzd különböző szintű allergiával, és évente mintegy 200 ezerrel nő a betegek száma. A szakemberek szerint az allergiás betegek gyógyítását hatékony szakmai képzéssel lehetne eredményesebbé tenni.

Az allergiás betegek gyógyítását jelentősebb összegek bevonásával, hatékony szakmai képzéssel lehetne eredményesebbé tenni - hangoztatta Nékám Kristóf , a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Nékám Kristóf elmondta: a társaság által kidolgozott, az allergiás megbetegedések csökkentését célzó stratégia egyik fontos célja az allergia-szakrendelések és centrumok hálózatának létrehozása, mivel jelenleg a különböző típusú allergiával küzdő betegek az egészségügyi ellátó rendszer több külön pontján részesülnek kezelésben.

Nyolcmilliárdba kerül a társadalombiztosításnak az allergia

Az allergia általában több szervre is kiterjed, tehát egyre inkább úgynevezett globális betegséggé válik. Ma Magyarországon 2,5-3 millió ember küzd különböző szintű allergiával, és évente mintegy 200 ezerrel nő a betegek száma. A társadalombiztosítás pedig évente mintegy 8 milliárd forintot költ az allergiával kapcsolatos betegségek kezelésére.

A társaság elnökének elmondása szerint jelenleg 180 allergológus dolgozik, azonban legalább kétszer ennyire lenne szükség. Mint mondta, számos helye van az országnak, ahol 50 kilométeren belül vagy egyórás utazással nem lehet szakellátást elérni. Nékám Kristóf kitért arra, hogy a szervi allergiával foglalkozó tüdő-, gyermek-, bőr- és belgyógyászok, valamint fül- és orrgégészek száma mintegy 1500-ra tehető Magyarországon.

Országos koordináció a parlagfűre

A parlagfűproblémával kapcsolatban Nékám Kristóf elmondta: politikai szinten egyszemélyi felelősre lenne szükség, aki országos koordináló hatáskörrel rendelkezne. Fontosnak nevezte a törvényi keretek létrehozását annak érdekében, hogy az elhagyott magánterületeken is el lehessen végezni az irtást. (Az Országgyűlés nemrég hozta létre a Parlagfűmentes Magyarországért eseti albizottságot.) Mint mondta: a parlagfű-mentesítés csak akkor hatékony, ha a program folyamatos. Hozzátette: nagy hangsúlyt kell fektetni a lakosság informálására is. Szükségesnek tartja a feladathoz arányosan felfejlesztett egészségügyi ellátó hálózat kiépítését, valamint azt, hogy az egészségpénztárak finanszírozzák a prevenciót.

Misz Irén Írisz , a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezet-egészségügyi feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztosa elmondta: a magyarországi betegellátásban szemléletváltásra van szükség. Az embert a gyógyításban a természeti környezet részeként kell kezelni, és egyes problémáit nem külön szervi szinten gyógyítani.

A miniszteri biztos elmondása szerint 1996-ban született meg az első felhívás az önkormányzatok számára a parlagfű szervezett irtásával kapcsolatban, erre a célra tavaly a minisztérium 50 millió forint támogatást biztosított.

Ugrás vissza Ugrás vissza...