Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Somogyi Ferenc Washingtonban tárgyal

Létrehozva: 2005. március 31.
Módosítás: 2005. március 31.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Washingtonban tárgyal csütörtökön és pénteken a külügyminiszter, aki amerikai kollégája, Condoleezza Rice meghívására tesz hivatalos látogatást az Egyesült Államokban.
Somogyi Ferenc külügyminiszter kollégája, Condoleezza Rice meghívására hivatalos látogatást tesz Washingtonban. A magyar szakminiszter pénteken, közép-európai idő szerint kora este tárgyal vendéglátójával. A találkozón a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatok mellett várhatóan szó lesz a vízummentesség kérdéséről is. Somogyi Ferenc legutóbb február végén Brüsszelben, az Európai Unió és az Egyesült Államok csúcstalálkozójának külügyminiszteri ülésén találkozott az amerikai külügyminiszterrel.
A magyar diplomácia vezetője kedden tárgyalt Robert Zoellick amerikai külügyminiszter-helyettessel, aki 14 országot érintő európai körút keretében járt Budapesten. Zoellick közölte: a vízumkérdés megoldásán amerikai-magyar szakértői munkacsoport dolgozik. Condoleezza Rice első helyettese úgy ítélte meg, hogy a demokratikus átalakulás terén szerzett magyar tapasztalatokat jól lehet hasznosítani Ukrajnában, de a közel-keleti országok számára is értékes lehet a tapasztalatok átadása.
Transzatlanti kapcsolatok
Somogyi Ferenc csütörtökön programja szerint találkozik Michael Jackson belbiztonsági helyettes miniszterrel, John McCain befolyásos republikánus párti szenátorral, Brent Scowcroft volt nemzetbiztonsági tanácsadóval, együtt ebédel Tom Lantos képviselővel, és előadást tart az Atlanti Tanácsban a transzatlanti kapcsolatok kihívásairól és Magyarország szerepéről.
A külügyminiszter pénteken találkozik Nicholas Burns külügyminisztériumi államtitkárral, Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadóval, Paul Wolfowitz védelmi helyettes miniszterrel, valamint a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági tanácsadóval. Az esti órákban az amerikai magyarság képviselőivel folytat beszélgetést.
Ugrás vissza Ugrás vissza...