Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EP szakbizottsága alkalmasnak találta Andor Lászlót

Cikk:

Az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális bizottsága alkalmasnak tartja Andor Lászlót arra, hogy tagja legyen a következő Európai Bizottságnak. A jelölt szerint az Uniónak a gyermekszegénység és az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem területén kell a leggyorsabban cselekednie.

Alkalmasnak találja Andor Lászlót az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága arra, hogy tagja legyen a következő Európai Bizottságnak - mondta el a magyar jelölt szerdai meghallgatásának értékelése után Pervenche Beres, az EP-bizottság elnöke. A francia szocialista EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a bizottság hivatalosan bizalmas levélben továbbítja javaslatát az EP vezetőihez.

Meghallgatásán Andor a legsebezhetőbb, legtöbb szolidaritást igénylő társadalmi rétegek közül kiemelte a romákat, a nyugdíjasokat, a csökkent munkaképességűeket, a hátrányos helyzetű térségek lakóit. Stratégiai célként Andor László egy „tisztességesebb, fenntarthatóbb, valamint szélesebb részvételt feltételező" Európát vázolt fel.

Kérdések és válaszok a meghallgatáson

A biztosjelölthöz intézett kérdések között Őry Csaba (Fidesz), az Európai Néppárt frakciójának témafelelőse kifogásolta, hogy a 2020-ig szóló uniós fejlesztési program előkészítésébe a biztosnak a szoros határidők miatt nem lesz ideje bevonni az uniós parlamentet. Válaszában Andor László megismételte, hogy az új bizottság egyik kiemelt programjáról van szó, amelyből nem hagyható ki az Európai Parlament.
 
Göncz Kinga (MSZP) azt kérdezte, mely rétegeknek jelenthet segítséget a mikrohitelezési program. Válaszában Andor visszautalt a legnehezebb szociális helyzetben lévőkre, azokra, akiknek mikrohitel-konstrukció hiányában semmi esélyük nem lenne arra, hogy vállalkozásba kezdjenek.

Firtatták a jelölt politikai múltját is

AZ EP szakbizottsága alkalmasnak találta Andort


A meghallgatás során egy kérdés erejéig felmerült a biztosjelölt politikai múltja. Roger Helmer brit konzervatív EP-képviselő azzal vádolta meg Andort, hogy "a kommunista párt tagja" volt. Válaszában a jelölt félrevezetőnek minősítette a felvetést, és megjegyezte, hogy másfél percben nem lehet árnyaltan válaszolni ilyen kérdésre.

A meghallgatás után Őry Csaba és a szintén fideszes Kósa Ádám jelezte: nem győzte meg őket a jelölt, de ha Andor tagja lesz a testületnek, a néppárti képviselők együtt fognak működni vele. Göncz Kinga szerint a jelölt teljesítménye megfelelt a várakozásoknak, felkészültsége pedig megkérdőjelezhetetlen.

A távlati tervekről Andort László úgy nyilatkozott, először általános szinten kell megfogalmazni a cselekvési irányokat, majd a szakértői apparátusra támaszkodva, az EP-képviselőkkel együttműködve lehet tovább lépni. A jelölt szerint két területen - a gyermekszegénység és az ifjúsági munkanélküliség ügyében - van szükség a leggyorsabb cselekvésre. Az európai gazdasági növekedés biztosítása és új munkahelyek megteremtése mellett társadalmi szolidaritásra is szükség van ahhoz, hogy az unió elő tudja mozdítani lakosainak jólétét - hangsúlyozta a meghallgatáson Andor.

Január végén egyben szavaznak a bizottságról

Az Európai Parlament várhatóan január 26-án szavaz arról, alkalmasnak tartja-e a tagországok jelöltjeiből álló bizottságot a következő öt év alatt munkára. A képviselők plénuma az uniós szabályok értelmében nem egyenként szavaz majd a jelöltekről, hanem egyetlen voksolással, testületként hagyja jóvá a bizottságot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...