Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A munkaügyi bizottság meghallgatta Andor László EU-biztost

Cikk:

Magyarországon fel kell tárni az alacsony foglalkoztatottság okait, és fel kell mérni az érdemi változtatás lehetőségeit - mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős tagja pénteken az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén.

A biztos üdvözölte a magyar kormány dinamikus munkahelyteremtő törekvéseit, szerinte a kormány, az ellenzék, a szakszervezetek és a munkaadók közös feladata, hogy - magasabb foglalkoztatási szinttel - egy új foglalkoztatási modell jöjjön létre. Ez a stratégia illeszkedik az Európai Unió (EU) következő tízéves, átfogó gazdaságpolitikai stratégiájához, az EU 2020-hoz is, amelynek egyik célja a 20-64 évesek körében a foglalkoztatási szint jelenlegi 69 százalékról legalább 75 százalékra emelése – fogalmazott Andor László.
 
A biztos a válság munkaerő-piaci hatásainak tulajdonította, hogy ma az EU-ban 7 millióval több munkanélküli van, mint 2008-ban. Különösen érezhetők a problémák azokban az országokban, amelyeknek viszonylag korlátozott volt a fiskális mozgástere a pénzügyi válság hatásainak enyhítésében. Andor László szerint a foglalkoztatás érdemi bővítése nélkül a szegénységet sem lehet tartósan leküzdeni, az EU 2020 céljait pedig úgy lehet elérni, ha küzdünk a gyermekszegénység ellen, mert ez alapozza meg a következő generáció foglalkoztathatóságát.

Uniós szinten kell kezelni a romakérdést

A romák Franciaországból való kitoloncolásával kapcsolatban elmondta: meg tudja érteni azokat, akik felháborodással fogadták a Franciaországból érkező híreket, és maga is kezdeményezte, hogy a Bizottság jelezze készségét arra, hogy a jövőben sokkal többet tegyenek uniós és tagállami szinten is a romák helyzetének javításáért. A kérdés megoldásához mindenképpen szükséges az unió támogatása, mert a tagállamok nem rendelkeznek a megoldáshoz szükséges forrásokkal, és sok esetben az eltökéltség is hiányzik, hogy egy-egy program mellett hosszú távon is kitartsanak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...